Cenaclul Internațional Prietenii Poeziei, filiala din Oradea.  Manifestările literare "Punți peste Crișuri"

 

Pe data de 22 octombrie 2019 a avut loc la Biblioteca Gh. Șincai din Oradea, sala Amfiteatru, orele 17, o triplă lansare de carte la care au participat invitați speciali din Franța. Evenimentul s-a desfășurat în cadrul manifestărilor literare “Punți peste Crișuri” ale Cenaclului Internațional “Prietenii Poeziei” (coordonatori Ionuț Caragea și Dan. H. Popescu).
În prima parte a evenimentului s-a lansat volumul de poeme “Când umbrele trec strada” (Editura Pim, 2019), semnat de Teodor Dume. Ediția franceză a acestui volum a fost publicată în 2019 la editura Stellamaris.
Evenimentul a continuat cu lansarea volumului de poeme “Iubirea mea abisală” (Ed. Fides, 2019), semnat de Ionuț Caragea. Ediția franceză a acestui volum, publicată la editura Stellamaris din Brest în 2018, a câștigat premiul François-Victor Hugo, oferit de Societatea Poeților Francezi, cea mai veche și mai prestigioasă societate de poezie din Franța.
Evenimentul s-a încheiat cu lansarea cărțiiXURA” (roman și poeme, editura Fides, Iași, 2019), creată după un fragment de joc de roluri bazat peTărâmurile viselor“ de H. P. Lovecraft. Această carte este o traducere în limba română a ediției originale care a apărut în 2013 la editura Stellamaris. Directorul editurii Stellamaris și autor principal al ediției franceze: Michel Chevalier. Traducerea în limba română: Amalia Achard. Revizor și îngrijitor al traducerii poetice: Ionuț Caragea. Grafica: Annaïg Morel și Stéphan Butreau. Ilustrația copertei: Stéphan Butreau. Redactor de carte: Dumitru Scorțanu (directorul editurii Fides).
Invitați speciali la eveniment: Michel Chevalier, Amalia Achard, Annaïg Morel, Stéphan Butreau (toți din Franța).
Cărțile au fost prezentate de Ionuț Caragea, Amalia Achard și Florian Chelu-Madeva. Imnul Franței a fost cântat de Alexandrina Chelu, iar imnul României a fost cântat de Alexandru Carțiș.
Michel Chevalier a primit o diplomă de merit din partea doamnei Ligia Mirișan, directoarea Bibliotecii Județene Gheorghe Șincai, în semn de mulțumire pentru promovarea culturii române în Franța.

După cum menționează autorul Stellamaris (Michel Chevalier) în cuvântul înainte din XURA, « această carte este o creație colectivă. Înainte de toate, un omagiu, dar și expresia recunoștinței față de marele scriitor H. P. Lovecraft, necunoscut în timpul vieții sale, dar care a știut creeze un mit atât de „real“ încât devină universal și în care milioane de oameni se regăsească. Din el fac parte șiTărâmurile viselor“, unde se desfășoară o mare parte a povestirii. Este, totodată, și o dare de seamă romanțată și poetizată a unei campanii de joc de roluri. Pentru necunoscători, este o modalitate prin care un grup de prieteni creează împreună o poveste. Dacă povestea este o creație colectivă, alegerea formei și a redactării, atât în cazul romanului cât și a poemelor ce-l ilustrează, sunt rezultatulpeneluluimeu. Am ales completez proza relatării cu poeme, așa cum, în unele filme sau desene animate, pete de culoare vin însuflețească o structură în alb și negru ».

Discursul integral al lui Michel Chevalier și poemele citite de domnia sa în franceză:
https://editionsstellamaris.blogspot.com/2019/10/publication-de-xura-en-roumanie.html

 

Afiş realizat de Andrei Oros

Fotografii obținute de la Biblioteca Județeană, cu acordul doamnei Ligia Mirișan

În fotografie, de la stânga spre dreapta: Ionuț Caragea, Amalia Achard, Michel Chevalier, Florian Chelu-Madeva

Alexandrina Chelu interpretând imnul național al Franței

Alexandru Carțiș interpretând imnul național al României

doamna Ligia Mirișan, directoarea Bibliotecii Județene Gheorghe Șincai, oferind o diplomă de merit domnului Michel Chevalier

Ionuț Caragea prezentând invitații și vorbind despre cărți

Amalia Achard și Michel Chevalier

Florian Chelu Madeva vorbind despre romanul Xura

Participanți la eveniment

Mai jos, fotografii realizate de Nicoleta Pop-Baciu

Ionuț Caragea, Amalia Achard, Michel Chevalier, Florian Chelu-Madeva

Discursul doamnei Amalia Achard

Ionuț Caragea recitând din volumul Iubirea mea abisală

Michel Chevalier și Ionuț Caragea citind poezii din cartea Xura, în franceză și în română

Mai jos, fotografii realizate de Stéphan Butreau

Alte fotografii de la eveniment, realizate de Alin Cristea

https://oradeaculturala.wordpress.com/2019/10/22/poze-cenaclul-prietenii-poeziei-22-octombrie-2019

Coordonatorii cenaclului Prietenii Poeziei sunt recunoscători tuturor publicațiilor și tuturor persoanelor care au promovat acest eveniment! De asemenea, sunt recunoscători tuturor celor care au onorat cu prezența!