« Revista ASLRQ

 

SPĂRGĂTORUL DE FRONTIERE,  EUGEN ENEA CARAGHIAUR
A DEPĂŞIT VÂRSTA DE 90 DE ANI

 

 

Privire ageră, scrutătoare , fără  a fi agresivă. Uşoară undă ironică. Agilitate în mişcări. Activ.  O inteligenţă  vie, atent la spectacolul lumii. Intuitiv, creator, nedezminţită credinţă pentru  ţară şi neam, mărturisită de la primele fraze. Îl întâlnesc în  carne şi oase la Montreal  şi încerc să-l compar cu cel  din imaginaţia mea, întrucât, Prinţul Caraghiaur, cum este cunoscut aici, este o legendă vie. Ştiu doar că  a scris  foarte mult, în varii domenii, literatură, un roman în şapte volume despre  perioada  premergătoare războiului  al doilea mondial, o frescă incomparabilă, trăită; a publicat  eseuri  sociologice, studii de istorie, poezii, tratate de economie; a tradus  din limba franceză şi invers... Precis  îmi scapă ceva... A fost condamnat la moarte chiar de un tribunal din Timişoara, a trecut  mai multe frontiere fraudulos. O viaţă cât mai multe  romane.
Are nenumărate medalii şi distincţii mi se spune…
Percep că  este  primit  cu  ton onorific, respectuos. Comunitatea românească din Montreal, dar şi din Canada, îl cunoaşte/recunoaşte ca pe o persoană remarcabilă. Se prezintă. Poartă şi titlul de Prinţ al Casei Cumane de Panciu (emblemă la care ţine foarte mult, cu acte, mărturii afective, transmise prin viu grai de la alte generaţii). Din documentarea prealabilă aflu că  a scris despre  el Academicianul din Chişinău, Mihai Cimpoi, în volumul ”O istorie  deschisă a literaturii române din Basarabia” (1996), figurează în diferite antologii şi în  cunoscutul tom:”Un  Dicţionar al scriitorilor români de peste graniţele ţării”, semnat de Dr. Aurel Sasu, Cluj-Napoca, 2003 şi 2005, refăcut şi adăugat. Nu mai  menţionez revistele sau antologiile.
Poate ar fi  destul pentru a-mi  legitima dreptul să  precizez că are la activ peste 60 de  lucrări publicate şi că, la peste 90 de ani, scrie  şi dă  o admirabilă lecţie de perseverenţă şi putere de a marca notabil trecerea anilor.

 

VERONICA  BALAJ: - Aveţi privilegiul de-a ne vorbi de la înălţimea vârstei de peste 90 de ani. Ne-aţi condus cu superba limuzină albă prin Montreal, sunteţi încă şoferul  sigur pe el... Recunosc de  la bun început că  în această convorbire nu voi putea scoate în evidenţă decât puţine dintre  reuşitele dumneavoastră. Multe, neobişnuit de multe şi mai ales, în varii  domenii  semnalate.  Identitatea  dumneavoastră sufletească  este  triplă. Basarabean,
(v-aţi  născut dincolo de Prut), român , (unde v-aţi format) şi canadian (unde v-aţi  împlinit întreaga activitate). Cum le  consonaţi acestea toate zi de zi?
E. CARAGHIAUR:  - Fiecare face parte din propria mea  existenţă.  Am sufletul  în trei  învelişuri, am mai spus asta.  Nu uit nimic, nu pun pe una mai presus de cealaltă, doar atât cât are  dimensiunea în derularea trăită  de mine. Sunt canadian, aici am avut libertatea să-mi manifest personalitatea, trăiesc de peste 60 de ani aici, vă imaginaţi ce legătură am cu locurile acestea, dar nu  pot renunţa la memoria afectivă a copilăriei petrecută în Basarabia. M-am născut în 15 august 1923, la Comrat. Tatăl meu a fost profesor de matematică.  Deci sunt basarabean. Invoc, aici, volumul scris  în 1982, "Suflet  basarabean", Editura Nagrad, Milano, cu o prefaţă de Iosif Constantin Drăgan. 
Conjunctura istorică ne-a făcut să schimbăm adesea locul. După o deportare a familiei în Morozowsk, Rusia, în 1940, deşi/sau, tocmai pentru  că terminasem clasa a zecea în limba rusă, la Chişinău, posedând chiar o diplomă de la Stalin şi o bursă de 400 de ruble,  am  reuşit să ne sustragem trupelor ruseşti, revenind  cu familia la Chişinău. Apoi, am participat la luptele   preliminare de la Cotul Donului,  în cadrul batalionului 150 de transmisiuni al Diviziei a 20-a  române, în calitate de voluntar cu grad de caporal TR. Deveniţi  apoi cetăţeni ai României Mari, am peregrinat din Craiova la Calafat  în multe alte localităţi, am făcut studii de inginerie la  Facultatea de Mine şi Metalurgie la Timişoara şi, apoi, viaţa m-a obligat să străbat  distanţele de la Volga la Saint-Laurent, în America de Nord, prin Serbia, Italia, Franţa, până în Quebec. Am lucrat   în minele din Abitibi, am trecut  prin mlaştinile din  peninsula Gaspe, am poposit  pe malul Atlanticului. Am  fost  miner, vagonetar, prospector expert  în  navigaţie, constructor, în fine, inginer geolog cu o competenţă girată, pe când eram în Franţa, de  către Universitatea din Nancy. Am adunat o experienţă considerabilă. Dar  apropos de faptul că  am trei învelişuri sufleteşti, aduc o mică argumentare din cele multe câte s-ar putea înşirui. Vreau să spun că peste tot  am slujit ideea de  patrie, de  dreptate. La Timişoara, în studenţie în 1945, am pus bazele Tineretului Universitar Naţional Ţărănist, pe idealul alipirii Basarabiei la România.
NKVD-ul stalinist, în data de 17 august, 1948, m-a condamnat  pentru asta la moarte, iar Tribunalul  Militar din Timişoara la doi ani de  temniţă grea. Am reuşit  să fug şi să  trec Dunărea  înnot, pe malul sârbesc, iar după o vreme  am ajuns în Italia. O  întreagă aventură. Ne apucă dimineaţa dacă vă povestesc prin ce-am trecut şi cum am scăpat cu viaţă. Vedeţi, s-au scurs deja două ore de când vă povestesc  doar despre  trecerea graniţelor până în Franţa. Să notăm neapărat  că nu  mi-am  dezminţit  niciodată  dorinţa de-a face ceva   pentru evoluţie şi binele istoric, aşa că,  în Canada odată ajuns - ţara libertăţii de exprimare -  mi-am activat legătura cu  genetica  spirituală. Am luat legătura cu  exilul românesc, iar aici,  unde trăiam, am avut diferite iniţiative.  Am  înfiinţat Congresul Canadian Român  şi am fondat Biserica Ortodoxă Sf. Ioan  Botezătorul, din Montreal. Funcţionează şi acum. Am înfiinţat, ceva mai târziu, şi un post de Televiziune în limba română. Am militat  pentru  drepturile românilor emigraţi  şi am reuşit  să obţinem toate cele  solicitate, ani la rând. Mi-am arătat gratitudinea scriind volumele "Poeme, din Canada", Editura La Voix du Peuple, Montreal, 1977 şi "Cântare Canadei", 1981.
După revoluţie, în '89, am revenit  în ţară, am avut întâlniri cu Corneliu Coposu şi am simpatizat cu PNŢCD.
 
VERONICA BALAJ: -  Aveţi o preferinţă pentru istorie, aşa că,  în tot acest timp cât   lucraţi, sau înfiinţaţi diverse organizaţii, (un mod de-a ţine legătura cu naţia de unde veneaţi), scriaţi şi literatură. Acum aţi ajuns la un număr impresionant de  volume. Peste 60, după cum spuneam. Ar trebui să  conturăm calitatea dumneavoastră de  poet, romancier, sociolog, economist şi, desigur, autor de cărţi cu tematică istorică. M-aş opri deocamdată la acest aspect, ţinând cont de titlul nobiliar pe care vi-l asumaţi. Al 51-lea Mare Han-Principe al Cumanilor din lume şi Al 51-lea  descendent, începând cu anul 892, Prinţ al Casei Cumane de Panciu. Cum  anume se pune   problema influenţei lăsate de  cumani, din punctul dumneavoastră de vedere, aţi explicat în mai multe lucrări. La ce anume vă obligă acest titlu pe care vi-l afişaţi cu mândrie şi responsabilitate? Vă propun să sintetizăm.
E. CARAGHIAUR: -  Încep cu partea a doua a întrebării. Mă obligă pe mine şi pe urmaşii mei să nu uităm nici o clipă că tradiţia, ţara din care provenim, trebuie slujită cu sufletul şi gândul, cu  arma, dacă e nevoie. Nu se poate abdica de la acest principiu. Apoi, dreptatea, corectitudinea, sunt lege morală de  la cel mai mic fapt până la cea mai importantă  situaţie. Întotdeauna am fost corect şi de aceea am reuşit în lumea  nouă. Sunt nişte principii care  nu aparţin doar cumanilor, dar, la ei era  lege. Mai sunt şi alte direcţii în care aceştia şi-au lăsat amprenta.
Am scris mult în acest sens. Cea mai importantă lucrare o consider pe cea intitulată "Prinţii Cumanilor", unde este descrisă, detaliat, cronica  acestora. Posed scrisori de la tatăl meu; era  corespondenţa  purtată între  şeful Boemiei şi Hanul Bark. Nimeni nu posedă aşa ceva. Sunt documente de suflet, dar şi de istorie. Când aveam 12 ani, mi-a venit ideea să le copiez. Pot spune că a fost o inspiraţie divină. Tata mi le dăduse zicând că nu strică... să mă amuz. Erau ţinute într-o ladă de metal.
Viaţa are mereu meandre, aşa şi în cazul acesta. Când am fost nevoiţi să plecăm din Chişinău, lada  cu aceste secrete scrise, ne-a fost furată. S-a crezut desigur că ascundea  un alt soi de valori. Scrisorile rămase în copii, sunt acum documente rare. Istoria  cumanilor s-a transmis din generaţie în  generaţie şi  există dovezi că ei au influenţat  benefic evoluţia  istorică a poporului de pe meleagurile noastre. Memoria  duce spre trecut, vine ca un şuvoi sacru spre noi, nu avem dreptul să uităm sau să minimalizăm ceva. Mă simt legat  de vatra  din strămoşi moştenită.
Aş mai  aminti volumul "Prinţii cumanilor", eseu istoric, EdituraVald@Vald, Craiova, 1994, cu o prefaţă de C. Dumitrache. La loc de  cinste în sufletul meu este şi lucrarea "Protoromânii", Editura Semne, lansată la Alba Iulia la 1 Decembrie  2012. Nu mai prejos ca valoare informativă, documentară,  sunt volumele "Sarmato-Geţii, O istorie restituită", dar şi "Negru Vodă Cumanicus", istorie succintă a Cumanei Mari , apărută la Bucureşti, Editura Semne, volum lansat în 2008, la sala Marin Preda. Iată doar câteva  titluri care pot fi argumente istorice în favoarea teoriei pe care o susţin în ceea ce priveşte legătura şi influenţa cumană.
 
VERONICA BALAJ: - Ar fi interesant să vorbim şi cu Eugen Enea Caraghiaur, economistul care a pus în circulaţie idei valabile pentru orice societate  preocupată de prosperitate.
E. CARAGHIAUR: - M-aş  referi desigur  la  volumul "Credit social", în variantă franceză, "Democraţie activă", editura Voix du Peuple, Montreal,  care s-a vândut foarte bine. Apoi, fără să intru în detalii profesioniste, trebuie să spun că din experienţa mea de om de afaceri, dar şi prin studii, am publicat volumul intitulat "Manifest Global, Teoria Creditului Naţional"‚ cu subtitlul care condensează teoria expusă, adică  "Pace, dreptate şi prosperitate pentru toate popoarele lumii",  carte editată de Liga Culturală Pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni şi Editura Semne, Bucureşti, 2003. Consider că poate fi o contribuţie la  strădaniile de prosperitate după  tehnici şi teorii aplicabile în lumea modernă.
 
VERONICA BALAJ: - Sunteţi şi poet, ţinând cont că aveţi un număr considerabil de  volume de versuri... Scrierea în  ritmare  de vers este poate o  formulă, o modalitate de-a vă  consola, de-a comunica, de-a  trimite spre lume experienţe particulare.
E. CARAGHIAUR:  - Nu, nu   sunt   poet profesionist, aceştia sunt oameni care au doar această preocupare. EI TRĂIESC DIN SCRIS. Dacă e posibil, depinde de conjunctură, de valoarea operei lor, de societate... După toate datele însă, ştiu că nu se prea poate aşa ceva. Eu scriu din dorinţa de a-mi exterioriza anumite stări.  Am avut multe  drame de  învins în viaţă dar firea mea puternică, perseverenţa, m-au ajutat. Poezia  e o supapă.
 
VERONICA BALAJ: - Dar titulatura de  romancier,  consideraţi că  vi se potriveşte?
E. CARAGHIAUR: - Mulţi dintre cei care mi-au citit  romanele, (şapte  sunt la număr, din seria care  prezintă  memorialistic, veridic, frământările, zbuciumul premergător conflagraţiei mondiale, pe o perioadă lungă, între 1917 - 1949,) consideră că sunt demne de luat în seamă. Sunt membru al USR. Mă onorează.
Primul volum din serialul fluviu, "Lumini şi umbre" se intitulează ‚"Visuri şi tentaţii", al doilea, "Caleidoscopul amarului", bine  prezentat  de către Gh. Avramescu, apoi volumul, "La  răscrucea destinului", (1999), "Sub Teasc", editat în 2000 şi prefaţat de Academicianul Mihai Cimpoi, al cincilea volum: "Păienjeniş" şi, în fine‚"Spărgători de frontiere", lansat la Bucureşti în 2012. În momentul de faţă  lucrez la cel de-al şaptelea volum din  serie. Mai  am sub semnătură romanul "Guerre et vie" ("Război  şi viaţă") ‚ deocamdată doar în limba franceză.
 
VERONICA BALAJ: - Exilul, cum l-aţi defini în ceea ce vă priveşte?
E. CARAGHIAUR: - O  şansă de a deveni mai bogat sufleteşte. Am cunoscut, am  trăit şi într-o altă cultură. M-am integrat, mi-am adaptat  trăirile  pentru naţia mea la alţi parametri. Am devenit mai puternic. Toţi care îşi asumă  exilul sunt mai puternici pentru că pot adăuga  ceea ce au  moştenit în primii ani de viaţă, la alte  culturi, la alte moduri de-a înţelege lumea. Sunt  obligaţi să aibă forţă sufletească să răspundă călduros şi salutului venit de acasă şi celui auzit într-o altă cultură.
 
VERONICA BALAJ: - Aveţi o sumedenie de medalii, titluri onorifice...  Toate sunt rodul unor ani  de muncă, de perseverenţă, de rezistenţă  la  impedimentele, chiar la valurile furtunoase ale vremilor. Au  avut  rolul să vă re-echilibreze  în momentele de cumpănă? V-au impulsionat, aducând  energii noi. Dacă  aţi  fost un  om cu  o suficienţă înnăscută, v-aţi  fi oprit la un anume moment, dar asta nu s-a întâmplat.
E. CARAGHIAUR: - Acestea  le-am obţinut prin munca mea, deci, le-am determinat eu  pe ele să apară... E un raport  special... Nu pot  spune că m-au influenţat, n-am devenit  mai îngâmfat, dar mi-au fost o confirmare. Binevenită. Când am primit  pentru a treia oară "Medalia de Aur Mihai Eminescu", chiar că am fost copleşit.  În 1998, ea mi-a fost  conferită de către Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni şi de către Uniunea Scriitorilor din Moldova; în 2008 la Bucureşti şi în 2010, de către aceeaşi Ligă. Starea  onorantă nu poate fi comparată cu o alta. Nu aveam cuvinte, eram acasă. Iubit. Asta e ceva nemaipomenit. Să fii iubit acasă chiar dacă ai plecat.
 
VERONICA  BALAJ: - Aveţi un secret al longevităţii ? Ştiu că asta stă  pe buzele tuturor celor care vă intervievează.
E. CARAGHIAUR: - Curajul  poate... Îmi  răspund eu însumi uneori, poate curajul de-a  nu te lăsa copleşit de frica zilei  de mâine, voinţa de-a învinge. Când eram în lagăre, asta mă ţinea, voinţa. Vă închipuiţi cum era să fiu spulberat, nimicit, când am condus greva a 5000 de  deţinuţi politici, dacă nu ignoram frica. Se petrecea în Italia. Apoi, cumpătarea  în faţa tentaţiilor. Eu, din tinereţe de pildă, nu beau decât ceai. Niciodată cafea. Ar mai fi desigur mulţi factori, dar secrete, sau reţete speciale nu am.
 
VERONICA BALAJ: - Dumneavoastră, "spărgătorul de frontiere", (vă folosesc sintagma din titlul unui volum al dumneavoastră pentru că sună  extraordinar), aşadar vreau să vă întreb, cum anume v-aţi  autodefini?
E. CARAGHIAUR: - O fac printr-un vers al meu: "Cu toga hanală - / mă plimb prin viaţă cum mă voi plimba prin cer /... Cu toată plângerea realităţii / Imi răcoresc ochii cu stropi de iertare / Dumnezeul meu e mare".
 
VERONICA BALAJ: - Vă doresc multă sănătate şi voinţă, să nu vă lăsaţi învins de trecerea timpului! Următorul interviu, la centenarul dumneavoastră.
 
 
sursa: Convorbiri cu personalităţi româneşti din Montréal, editura ASLRQ, 2016