« Revista ASLRQ

"Centenarul clonelor", povestire de Ionuţ Caragea

 

Partea I – Vise şi amintiri de împrumut


Ionuţ se afla în Oradea, într-una din clădirile de pe strada Cerbului, la etajul al III-lea, şi încerca să modifice codul GUI al jocului „Half Life Forever”, un joc care îşi sărbătorea centenarul în România. Deodată, Cristi, vecinul său de la etajul 7, îl sună pe telefonul consolei holografice şi îi spuse să privească pe fereastră:
— Aceea nu este fosta ta prietenă?
Ionuţ rămase blocat pentru câteva secunde. Apoi coborî val-vârtej pe scări şi alergă după Nicole, ajungând-o din urmă.
— Nicole, Nicole, ce faci aici? Te-am văzut pe fereastră şi-am vrut să te salut. A trecut atâta timp...
— Bună, Ionuţ! Ce să fac... nimic special. M-am mutat în zonă, lângă maternitate, şi lucrez într-un bar de noapte. Tu ce mai faci?
— Eu... lucrez pentru Sierra. Mai ţii minte jocul „Half Life Forever”? Încerc să-l adaptez la noua realitate virtuală, se lăudă Ionuţ, prinzând curaj şi încălcând totodată protocolul de confidenţialitate al companiei pentru care lucra de numai trei luni...
— Nu te mai ocupi de povestiri? îl întrebă Nicole, amintindu-i motivul despărţirii lor...
— Ştii, povestirile le-am lăsat de mult... Trebuia să fac ceva să-mi câştig existenţa, minţi Ionuţ care încă mai scria după lăsarea nopţii, trăind într-o lume numai şi numai a lui, ruptă şi de realitatea orădeană a anului 2115, dar şi de lumea artificială „Second Life” care invadase toate locurile unde exista Internet şi conexiune Wireless. Cum ar fi putut să renunţe la scris, tocmai atunci, când viaţa sa sumbră căpătase accentele dramatice ale unei apocalipse? Ce să facă altceva în lumea în care oamenii îşi umpleau viaţa cu minciuni, iluzii şi nimicuri devoratoare de realitate?
— Mă bucur pentru tine! Îi răspunse Nicole, readucându-l la realitatea visului amestecat cu frânturi de viaţă…
— Pot să te ţin în braţe? schimbă Ionuţ subiectul, întocmai ca un copil mic, nemairezistând propriei sale dorinţe. Apoi, fără să aştepte răspunsul, o strânse la piept cu toată forţa...
...Se trezi la ora 2.54 a.m., cu ochii fixaţi pe ecranul consolei holografice. Ce coşmar! De ce i se întâmpla tocmai lui aşa ceva? De ce mai avea amintirile originalului său? Îşi puse consola şi accesă motorul de căutare „Oradea inside”. Apoi căută numele Nicole şi numele barului de lângă maternitate. Imaginea ei îi sări în ochi. Nu-i venea să creadă. Ea chiar exista. Şi muncea la numai doi paşi de el. Ca şi când nu se întâmplase niciodată accidentul în urma căruia muriseră originalele amândurora. Simţea cum unei părţi însemnate din el i se mai oferea o şansă. O parte dotată cu suflet şi amintiri. O parte care nu murise niciodată. Bătăile inimii deveniseră nişte tic-tac-uri asemenea bombelor cu defragmentare, împroşcând cu aşchii de sentimente chiar şi în cotloanele cele mai întunecate ale sufletului. Simţea cum se poartă în el bătălia între omul ce iubise o fiinţă pe care o pierduse definitiv şi omul care se împotrivea amintirilor reziduale, pentru a-şi trăi propria viaţă… Poate că era un test. Sau poate că nu. Nu avea nimic de pierdut. Trebuia să stea de vorbă cu ea, chiar dacă acest lucru ar fi însemnat o degringoladă totală care ducea la scufundarea ineluctabilă în nisipurile mişcătoare ale abisului…
Într-o cafenea de la marginea oraşului Oradea, în care se distingeau câţiva gameri profesionişti şi câţiva scriitori de duzină, aştepta un tânăr elegant, cu un mic ecuson la reverul costumului gri petrol. Avea părul blond, lung până la umeri, barba scurtă şi ochii albaştri. Afară ploua încet, întunericul cucerea strada, iar luminile reclamelor se răsfrângeau pe asfaltul umed, îndemnând la melancolie. Arar se vedeau oameni care treceau cu pasul grăbit, ascunşi sub umbrelele lor negre sau colorate, iar umbrele lor de pe pereţii vechi ai clădirilor de pe timpul Imperiului Austro-Ungar semănau cu nişte creaturi terifiante venite fără invitaţie din lumile de dincolo de lume. La un moment dat se deschise uşa cafenelei, cu un zgomot cristalin de clopoţel, şi intră o tânără doamnă cu părul negru şi ochii migdalaţi de culoarea turcoazului. Aceasta privea consumatorii cu mişcări elegante de cap, ridicându-şi uşor bărbia. Ionuţ îi făcu un semn discret cu mâna, invitând-o la masă. Apoi, după câteva propoziţii protocolare, deschise subiectul care îl măcinase în ultima vreme. Răspunsul ei veni ca o rafală nemiloasă de vânt peste praful amintirilor.
— Eu nu te cunosc, Ionuţ. Pentru mine nu eşti decât un străin. Chiar dacă mă cheamă Nicole şi semăn izbitor cu ea la înfăţişare, nu înseamnă că mă comport ca ea, că am aceleaşi gânduri, că am aceleaşi amintiri. Dacă vrei să ştii, am un iubit cu care mă înţeleg foarte bine. Şi am şi nenumăraţi androizi care nu mă vor părăsi niciodată. Nu ţi-o spun ca să te rănesc, ţi-o spun ca să te trezeşti la realitate, să mă laşi în pace şi să-ţi trăieşti viaţa.
— Dacă vrei să te las în pace, de ce ai accesat datele mele prin intermediul consolei?
— Eram curioasă, voiam să cunosc istoria originalului meu, voiam să-mi cunosc „părinţii”, spuse Nicole mimând ghilimelele cu degetele. Venind de puţin timp în această lume, voiam să ştiu motivele pentru care sunt cine sunt. Nu m-am mulţumit cu statutul meu de simplă clonă şi cu indemnizaţia pe care o primesc lună de lună de la Clonex Oradea. Îmi pare rău că ai fost notificat de intruziunea mea…
— Eu cred altceva. Nu încălcai clauzele contractului din pură curiozitate. Ori ai rămas cu reziduuri de amintiri de pe urma clonării, ori nu-l iubeşti deloc pe prietenul tău, deoarece nu ştii ce este dragostea şi cauţi răspunsul pe buzele altcuiva.
— Prea mulţi de „ori”, nu crezi? Încerci să mă tragi de limbă, dar nu ştii de unde să începi...
— Iartă-mă, Nicole, nu mă pot obişnui cu ideea că eşti cu totul şi cu totul o altă persoană, iar amintirile mele sunt ale unui om care te-a iubit până la moarte. Cineva din mine încă mai suferă de pe urma pierderii ta…, scuze, pierderii femeii pe care a iubit-o ca un nebun.
— Ionuţ, hai să-ţi spun ceva. Odată am primit un sfat de la psihologul companiei Clonex Oradea, la cursurile de adaptare a clonelor la societatea bihoreană. Acesta îmi spunea să-mi trăiesc viaţa la timpul prezent. Este adevărat că tot el mi-a spus şi de eventualitatea unei relaţii cu tine, că mi-ai asigura confortul şi liniştea necesară, că m-ai iubi aşa cum a fost iubită adevărata Nicole. Dar această viaţă ar fi fost trasă la indigo după viaţa originalelor. De aceea am încercat să-mi trăiesc viaţa aşa cum ştiu eu mai bine, după propriile mele principii şi intuiţii, fără să mai ascult de amintiri. Iar după ce l-am întâlnit pe actualul meu partener, mi-am dat seama că a fost cea mai bună alegere! Noile evenimente din viaţa mea au început să ia locul evenimentelor pe care nu le-am trăit niciodată, iar asta s-a întâmplat cu atât de mare uşurinţă încât simt că m-am născut pentru a doua oară…, dar nu ca o clonă, ci ca o fiinţă umană dotată cu suflet, sentimente şi propriul ei destin… Cert este că nu voi mai suferi, chiar dacă voi rămâne singură, înconjurată de androizi. Chiar şi tehnologia este bună la ceva, dacă ştii cum s-o foloseşti…
— Şi eu ce să fac acum? întrebă Ionuţ cu ochii în lacrimi. Ce mi-a mai rămas?
— Fă ce ştii să faci mai bine, Ionuţ! Sunt sigură că vei trece peste toate angoasele şi-ţi vei regăsi zâmbetul şi fericirea…
— De dragul amintirilor mele, te mai pot vizita, măcar la locul de muncă? întrebă Ionuţ cu o fărâmă de speranţă obsesivă în suflet.
— Atâta timp cât te ţine creditul, nu te opreşte nimeni. Dar nu ştiu la ce ţi-ar mai putea folosi…
— Am nevoie de inspiraţie, sper să mă înţelegi. Te-aş ruga, dacă se poate, ca data viitoare să vorbim ca şi când nu a existat niciodată această conversaţie. Îţi cer prea mult?
— Faci ce vrei cu banii tăi, Ionuţ. Faci ce vrei…


Partea a II-a - Războiul clonelor din România

Dragul meu Ionuţ, s-a împlinit veacul de la concursul „România peste 100 de ani” realizat de Asociaţia REDIVIVA a Cluburilor şi Autorilor de Science-Fiction, ARCASF şi cei de la revista Helion. Ei spuneau că „ideile şi temele lansate în cadrul concursului trebuie să intre în arealul posibilului, având asigurate elemente ale unui cadru logic de verosimilitate”, bazându-se pe faptul că România este ţara în care orice este posibil, chiar dacă România este ţara unde succesul nu are succes, în care justiţia a murit înainte de a se naşte, în care se citesc cele mai puţine cărţi pe cap de locuitor, în care hoţii continuă să prospere şi oamenii cinstiţi mor de foame...
La ce a folosit acel concurs? Din câte ştiu eu, tunul cu laser de la Turnu-Măgurele a ruginit, singurul submarin pe care-l aveam s-a scufundat, centrala de la Cernavodă s-a închis. Acum stau în casă şi-mi privesc confraţii cum îşi plimbă clonele sau androizii pe stradă, cu aceeaşi fală, cu aceeaşi dorinţă de control. Pai, da, în ţara snobilor, aşa s-a întâmplat dintotdeauna. Mulţi aveau maşini de fiţe, dar nu aveau bani de combustibil. Toţi aveau telefoane inteligente şi tablete, dar nu făceau decât să stea pe Facebook şi să-şi idolatrizeze ego-ul narcisiac. Şi eu, ce să fac? Sunt doar una dintre clonele unui scriitor care putea să facă mai mult pentru umanitate. Iar asta mă face uneori să simt că trăiesc degeaba. Unele clone s-ar sinucide, să ştii, dar eu încă mai cred în salvarea sufletului. Iar foamea, la fel ca în urmă cu o sută de ani, mă-ndeamnă să muşc din prezent, acest sandviş cu singurătate între două felii de timp, împărţit frăţeşte cu umbra. Pot trece prin viaţă ca un anonim, la fel ca râul ce trece pe sub pământ, dar nimeni nu va şti din ce apă îşi potoleşte setea. Pot trece prin viaţă ca un profet, pe străzile pline de oameni, dar nimănui nu-i va păsa că iubesc, că spiritul meu are nevoie de un mediu propice înaltei comunicări. Nu mă mai miră nimic, nici moartea nu mai impune respect. A devenit o simplă măturătoare care ascunde oasele sub preşul celui fără câine la uşă. Prea scump serviciul de salubrizare al acestei ţări datoare până peste cap celor care îi controlează destinul din umbră... Noi suntem urmaşii Romei? Noi suntem urmaşi Daciei? Unde eşti tu, Gigi-Clonă, ca punând banii pe ei, să-i împarţi în două cete, de corupţi şi de lachei?
Apropo, ar fi trebuit să fim fericiţi, căci şi pe iubita originalului nostru au clonat-o, ca nu cumva să rămânem fără muză. Din păcate, jumătatea hărăzită mie şi-a ales o altă viaţă. A devenit dansatoare pe cont propriu, iar la ea acasă este înconjurată de nu ştiu câţi androizi. Ultima oară plătisem bani grei s-o văd într-un bar holografic din Oradea. Îşi zbenguia în faţa mea sânii lăptoşi ca doi copii gemeni, iar eu încercam s-o recuceresc:
— Un pahar cu şampanie, iubito?
Chiar dacă şampania era tot holografică, speram ca gestul meu să o facă să se aşeze la masă.
— Nu mă deranja, te rog. Stai jos şi priveşte-mă! Comportă-te pe măsura creditului...
— Hai, iubito, nu vrei să fiu la noapte micul tău nebun?
— Ionuţ, te voi lega de pat cu cătuşe şi te voi zgâria până-ţi va ieşi sângele virtual peste tot! Asta meriţi. Asta vrei?
— Oh, sună foarte romantic! Ce zici însă de-o cină care include şi nişte mâncare adevărată, lângă un om adevărat, fie el doar o clonă?
— Mai bine mă hrănesc cu proteine în toate culorile curcubeului decât să fiu cu tine!
— O să te intoxici de la atâtea proteine! N-ai vrea nişte Covalact de Ţară? Îl am îngheţat de 100 de ani şi încă mai are garanţie. Hai! Nu cred că nu ţi-ar plăcea şi-o baie fierbinte, plină de arome şi baloane de săpun…
— Prefer să stau singură, Ionuţ! Sau crezi c-am uitat când voiai să mă violezi până la moarte, după care să mă arunci în Criş?
— Hai, ştii că erau pasaje din cartea originalului meu… SF-ul este SF. Măcar ia o pauză, să vorbim mai pe-ndelete.
— Bine, dar îmi rămâi dator şi cu nişte poeme de dragoste. Le voi spune androizilor să mi le recite la miezul nopţii...
Iar după replica asta, mi s-a pus nodu-n gât. La ce-i bună poezia dacă rătăceşti prin lumi holografice sau dacă trăieşti printre androizi şi clone cu memoria împrăştiată? Nu-i aşa că am dreptate? Vorba clonei lui Eminescu, care încă mai jinduieşte după fusta clonei Veronicăi, în timp ce ea se distrează de minune la conacul clonei lui Caragiale: "Ce e amorul? E un lung prilej pentru durere, căci mii de lacrimi nu-i ajung şi tot mai multe cere."
Da, după 100 de ani de la concursul respectiv, în partea noastră de ţară a progresat doar clonarea. La început s-a încercat cu criogenia, la fel ca în cântecul acela „Criogenia salvează România”, dar efectul de seră le-a dat specialiştilor planul peste cap, căci aparatura funcţiona numai cu ventilaţia produsă de evantaiele asistentelor din personal. Totuşi, suntem un popor descurcăreţ când vine vorba de profit imediat şi muncă puţină. Iar când a venit vorba şi de clonare, oamenii de ştiinţă au fost extraordinar de inventivi. După ce au citit romanul SF al originalului meu, au pus toate ideile în practică. L-au clonat pe Iisus şi l-au vândut evreilor care voiau să afle ADN-ul lui Dumnezeu. L-au clonat pe Mahomed şi l-au vândut musulmanilor pentru a eradica terorismul. Însă clonele nu aveau niciun har, nicio putere spirituală, doar amintiri contrafăcute. Ştii ce au făcut atunci? Au clonat-o pe Maria Magdalena şi au pus-o să joace în filme erotice alături de Elvis, Clinton şi Ferguson. L-au clonat pe Einstein şi l-au torturat ca să afle despre călătoria în timp şi saltul cuantic. L-au clonat pe Papa Rossi şi l-au obligat să facă mătănii în faţa Andreei Schultz… Crezi că s-au oprit aici? Au organizat meciuri sângeroase între Tyson şi Cassius Clay, între Stallone şi Schwarzenegger, între Monperre şi King Fisher. I-au clonat pe Hitler, pe Bush, pe Sadam, pe Su Jin şi i-au executat în nenumărate feluri. Îţi dai seama ce imaginaţie bolnavă aveau? Stai aşa, că nu au scăpat nici vedetele din România. L-au clonat pe Cristian Tudor Popescu şi l-au pus să joace în noile serii din Războiul stelelor, ca să nu mai comenteze aiurea efectele speciale şi calitatea scenariului. I-au pus o cruce neagră la gât şi l-au transformat în întunecatul lord Tudor care distruge cu ciomagul său laser toată prostia şi fals-creştinismul din spaţiul mioritic românesc. I-au clonat pe soţii Ceauşescu şi pe eroii revoluţiei din 89 şi au făcut un nou serial în care au dat toate cărţile pe faţă. Dezamăgitor! Au încercat să ne convingă că extratereştrii au fost de vină. Nici ruşii, nici americanii, nici securitatea, doar extratereştrii. I-au clonat pe mineri, apoi i-au infectat cu un virus şi i-au transformat în zombi, folosindu-i în filme horror-politice româneşti. I-au clonat pe fostul preşedinte Băse şi pe Elena, tipa aia blondă cu sânii mari, şi i-au pus să joace în filme pentru adulţi, pentru deliciul publicului. Ba chiar au folosit din recuzită şi geanta şi pantofii ăia de mii de euro cu care tipa se etala în faţa camerelor de luat vederi. I-au clonat pe Bianca, Victor şi fotbalistul Cristea, ca să vadă dacă şi clonele practică infidelitatea şi minciuna dusă la rang de perfecţiune...
Cum au încetat toate acestea? Exact cum a scris originalul nostru în romanul SF. Oricât de mult încercau specialiştii să împingă limita diviziunii celulare, tot apăreau efectele erorilor de copiere. Normal ar fi ca diviziunea celulelor să ducă la regenerarea şi chiar întinerirea corpului uman, dar ritmul accelerat, haotic, în care celulele corpului uman proliferează, anulează acest efect. Şi astfel apare îmbătrânirea… Da, da, nu Dumnezeu a distrus România, nu Dumnezeu i-a distrus pe români. Noi am distrus totul. Degeaba au încercat tehnologia ADN-ului recombinat, căci izolarea cromozomială le-a creat mari probleme. Probleme au fost şi cu clona lui Gigi Becali. Au amestecat din greşeală amintirile lui Becali cu amintirile lui Iisus şi, deodată, clona omului de afaceri a început să creadă că este cavalerul luminii şi izbăvitorul neamului românesc. Numai că noul Becali a avut parte de ghinion. A suferit o amnezie generală disociativă, apărută în urma unei traume severe. Adică, l-au găsit sub o vacă pe care încerca să o mulgă... Degeaba i-au administrat o injecţie, zilnic, pentru recuperarea memoriei bune. Când acesta a început să ameninţe cu războiul clonelor aflate sub comanda cavalerului luminii, şi-au dat seama că este irecuperabil şi l-au întemniţat în mănăstirea holografică din Munţii Athos, acolo unde îşi duce în continuare traiul... Aducându-mi aminte, n-am putut rezista şi i-am dedicat o parodie după a XI-a poruncă de Ion Minulescu-originalul, pe care am vrut să ţi-o arăt şi ţie: „Mai fură, mai fură, dar taci!... / Învaţă corect să vorbeşti, / Nu ne aburi cu poveşti. / Tu furi, asta ştii tu să faci... / Mai fură, mai fură, dar taci!... // Când simţi că pârnaia te paşte / Mai fură, puţin, dar mai fură, / Având lăcăţelul la gură / Şi rugi fă la sfintele moaşte - / Când simţi că pârnaia te paşte! // Când simţi că dreptatea te-nvinge, / Smulgându-ţi din conturi credinţa, / Să nu încetezi dăruinţa, / Încearcă pe proşti a-i convinge - / Când simţi că dreptatea te-nvinge! // Când buzele-ncep să te doară, / De cât ai ajuns să vorbeşti, / Să nu te gândeşti să munceşti - / Adoptă o faţă bizară - / Când buzele-ncep să te doară!... // Iar când stai cu ochii spre cer, / Şi-ntrebi ce-ai putea să mai faci, / Mai fură, mai fură... în draci!... / Mai minte-i pe toţi, că ai fler, / Apoi du-te cu Lucifer..!”
Îmi vine şi acum să râd. Auzi tu, Ionuţ, ce spuneau ăia, că „ideile şi temele lansate în cadrul concursului trebuie să intre în arealul posibilului, având asigurate elemente ale unui cadru logic de verosimilitate”. Sunt totuşi mândru de originalul nostru, căci cu o povestire cu puţin peste 1700 de cuvinte (calitatea înainte de toate, concentrarea mesajului, esenţa), folosind un pic şi jocul intertextual, a reuşit să câştige banii pentru clonarea sa, chiar dacă asta nu va salva niciodată cultura... Dar astfel avem şansa să trăim încă o viaţă în ţara în care orice este posibil...

Ionuţ Caragea nr. 2, 30 aprilie 2116, Oradea


Partea a III-a – Răspuns la scrisoarea unei clone

Dragul meu Ionuţ, şi eu sunt mândru de originalul nostru, dar să ştii că s-au întâmplat şi alte lucruri în colţul meu de ţară pe care nimeni nu le-a prevăzut. Uite, de exemplu, circuitul de Formula 1 de la Saturn-Mangalia, unde piloţii români ai bolizilor cu motor electric au adus primele puncte din istorie pentru echipa Dacia. Sau turneul de tenis de pe platforma maritimă Halep, organizat de consorţiul format din Petrom, Romgaz şi gigantul internaţional ExxonMobil, în colaborare cu firmele Ţiriac-Năstase, conduse de clonele foştilor mari tenismeni. Aceştia din urmă au tot sperat să primească avizul pentru desfăşurarea evenimentelor sportive pe arena Progresul, dar după 50 de ani de aşteptare s-au săturat şi au renunţat la spaţiul nostru mioritic, mutând turneul în… Marea Neagră. În caz de incendiu, ar avea apă din belşug ca să-l stingă, prin scufundare totală, şi nimeni n-ar comenta nimic. Important este să dispară urmele care pot incrimina pe cine ştie cine. Turneul a căpătat o asemenea importanţă, încât are toate şansele să ajungă un Grand Slam. Dar ce zici de pachebotul Mircea, cel mai mare vas de croazieră din estul Europei, de şase ori cât Titanicul, construit pe şantierele navale din portul Constanţa? Da, ştiu, a fost ambiţia clonei unui politician xenofob care voia să încarce vasul cu toate minorităţile naţionale şi să le trimită în Antarctica, acolo unde i s-a oferit şi României o parcelă pentru populare şi exploatare. Omul, care avea obiceiul să-l pastişeze pe Eminescu, „când văzu a lor mulţime, câtă frunză, câtă iarbă, cu o ură ne'mpăcată şi-a şoptit atunci în barbă”: “îi trimit pe pachebot, să şi-o ia toţi peste bot...”. Numai că, la intervenţia de ultim moment a Comitetului Drepturilor Omului, a renunţat la ideile sale xenofobe şi a modificat pachebotul, folosindu-l pentru recoltarea algelor din mare. Aşa a rezolvat problema hranei pentru mai mult de 100 de milioane de români înfometaţi. Cu o singură pastilă de Spirulină Ambrozia, un pensionar putea trăi o săptămână, iar cu banii economisiţi putea cumpăra nişte lentile de contact mult mai performante, prin care se putea accesa internetul. Să vezi cum le jucau ochii în cap bătrânilor când intrau pe siturile pornografice! Chiar şi bolnavii de Alzheimer puteau scăpa de necruţătoarea boală cu ajutorul nanotehnologiei, nanoroboţii fiind capabili să repare celulele responsabile cu înregistrarea amintirilor. Pe de altă parte, specialiştii noştri au reuşit să folosească algele şi în producerea energiei regenerabile. Iar pălincarii de pe litoralul românesc au scos cea mai tare pălincă din alge, mult mai tare decât cea din zona voastră a Bihorului. În plus, pălinca noastră e recunoscută în întreaga lume pentru proprietăţile ei miraculoase de întinerire. Este adevărat că înainte de raţionalizarea acestei băuturi au fost destule probleme. Unele femei mai în vârstă, care consumau prea multă palincă încercând să arate ca la 20 de ani, veneau mereu bete la locul de muncă şi nu mai aveau acelaşi randament. Iar când se întorceau acasă, se culcau imediat şi începeau să sforăie. Bărbaţii lor erau tare nemulţumiţi, căci voiau şi ei să-şi facă treburile intime şi nu aveau cu cine coopera…
Apropo, ştiai că oamenii de ştiinţă din Dobrogea au reuşit să readucă la viaţă multe din animalele dispărute de pe Terra? Unele dintre ele sunt şi dinozaurii ale căror schelete au fost descoperite în urmă cu 100 de ani lângă Sebeş, Alba. Acum, România are lângă lacul Razim cea mai mare rezervaţie de dinozauri din lume, această afacere fiind cea mai profitabilă din tot turismul românesc, cu mult peste aceea cu vampirii de la complexul Bran. Săracul Ţepeş, săracii lui oşteni! Odată clonaţi, le-au fost schimbaţi caninii încât să semene mai bine cu personajele din filmele ecranizate după prostia aia de carte a lui Bram Stoker. Evenimentul a fost cireaşa de pe tortul istoriei noastre multimilenare… Noroc cu clona lui Ştefan cel Mare, care încă mai construieşte mânăstiri prin Moldova, încercând să bată recordul mondial de mânăstiri pe metru pătrat, astfel încât să avem şi noi cu ce să ne mândrim în Guinness Book. Păi da, până la urmă, pe noi românii, doar credinţa ne mai poate salva.
Nu suntem noi proşti, oricât ar vrea unii să creadă acest lucru. Mai ţii minte că în urmă cu 100 de ani copiii originalilor noştri nu erau capabili nici măcar să ia bacalaureatul? Acum, când părinţii pot să manipuleze cum vor genele copiilor, avem numai genii. Din păcate, sunt şi câteva gene care i-au ajutat pe unii să mintă mai bine, să fure mai uşor de la stat, să-i manipuleze pe cei mai slabi şi aşa mai departe. Toate aceste genii bolnave s-au orientat spre politică, cea mai potrivită meserie pentru ei. Sper să intrăm cât mai repede în Uniunea Mondială şi să avem un singur preşedinte, numai să nu fie cumva clona lui Putin. Căci rusul, în tendinţa lui expansionistă, este în stare să-i atace şi pe extratereştrii din Aldebaran, cu riscul de a transforma Terra într-o minge de foc. Oricum, nici clona lui Băse, chiar dacă-i de-aici din Dobrogea, şi nici clona lui Klaus, chiar dacă-i de la voi, din Ardeal, nu sunt soluţii viabile. Cu clona lui Băse ne-am trezi că rămânem fără flotă spaţială, iar cu clona lui Klaus nu ne-am mai trezi deloc, căci la discursurile alea mă prinde un somn atât de adânc încât nu mai aud nici tunurile antibalistice cu laser de la Midia... Cred că Iliescu nr. 2 ar fi cel mai potrivit. Cu zâmbetul lui îmbunătăţit este în stare să-i păcălească pe toţi, chiar şi pe extratereştrii. Iar omenirea de genul acesta de disimulare are nevoie pentru a progresa, nu de războaie interminabile.
Te las acum, căci am o întâlnire cu muza. Ce să-ţi fac dacă tu n-ai ştiut s-o păstrezi pe-a ta lângă tine? Vezi, poate câştigi şi tu nişte bani la concursurile de proză scurtă şi-ţi iei o nouă muză. Şi vorbeşte cu specialiştii să-i scoată gena infidelităţii. Cu toate că, ce se naşte din pisică, şoareci mănâncă, iar viitorul începe deja să se contureze: ţara noastră va fi condusă numai de femei. Apoi şi planeta...

Ionuţ Caragea nr. 3, 11 mai 2116, Constanţa

notă: Această povestire a câştigat premiul al II-lea (premiul I nu s-a acordat) la ediţia din 2016 a concursului naţional de proză SF "România peste 100 de ani" organizat în cadrul ROMCON-ului de Asociaţia Română a Cluburilor şi Autorilor de Science-Fiction (ARCASF). Preşedintele juriului: Cristian Tudor Popescu. Un fragment din această povestire a câştigat premiul al II-lea (premiul I nu s-a acordat) la prima ediţie a "Concursului de Proză Umoristică SF" organizat în 2016 de clubul "Helion" din Timişoara.

 

 

 

sursa text: Ionuţ Caragea, 2016