« Revista ASLRQ

Romcon 2016

 

În organizarea Asociației Române a Cluburilor și Autorilor de Science-Fiction a avut loc la București, între 28-30 octombrie, a 37-a Convenție Națională de Science-Fiction.

Temele convenției au fost: POSTUMANISM ȘI SCIENCE-FICTION; BUCUREȘTIUL ȘI ROMÂNIA PESTE 100 DE ANI, ARTA S.F. ȘI GENURILE CONEXE.

Invitații de onoare ai Convenției au fost scriitorii Gheorghe Săsărman din München și Dănuț Ungureanu  din București.

Invitații speciali au fost Rodica Bretin din Brașov, Lucian Merișca din Iași și Lucian Dragoș Bogdan din Alba Iulia, iar artist invitat special a fost bedistul Adrian Barbu din Cluj-Napoca.

În cadrul ROMCON-ului a existat o diversitate de manifestări, de la conferințe, până la lansări de cărți (peste douăzeci), de la expoziție de bandă desenată la concursuri pe teme date, la prezentare de filme de lungmetraj și scurtmetraj.

Spectacolul de teatru S.F. bazat pe teme lansate de public a fost unul din momentele foarte prizate ale ROMCON-ului, ca și seminarul dedicat conexiunilor pe care scriitorii S.F. le fac cu celelalte genuri literare.

Filmele S.F., ca și LEGOFANTASIA, un concurs lego cu teme aderente S.F.-ului, concurs dedicat celor cu vârste între 5 și 10 ani, au fost alte elemente de atracție din cadrul ROMCON-ului.

În cadrul ROMOCON-ului s-au premiat laureații concursului „ROMÂNIA PESTE O SUTĂ DE ANI”. Juriul condus de Cristian Tudor Popescu (președinte), Lucian-Vasile Szabo, Cornel Secu, Mircea Naidin și Marian Mirescu a acordat următoarele premii:

În ultima zi a reuniunii s-au acordat PREMIILE NAȚIONALE PENTRU SCIENCE-FICTION pentru anul 2015.

Juriul format din Mircea Naidin, președinte, Rodica Bretin, Lucian Merișca, Daniel Botgros și Traian BădulescU a acordat următoarele premii:

Nota finală a fost stabilită în urma votului participanților (50%) și a juriului (50%).

Următoarea ediție, a 38-a, va avea loc la Brașov, în luna iunie 2017, în organizarea ARCASF (Asociația Română a Cluburilor și Autorilor de Science-Fiction) și a clubului brașovean ANTARES.

Pentru contact și informații folosiți e-mailurile asociatia.arcasf@gmail.com și romcon2016bucuresti@gmail.com.

Președinte Consiliu Director ARCASF,

Mircea Opriță

 
sursa: site-ul Romcon, 2016