« Revista ASLRQ
Ana Ruse - Labirintul iubirii

 

 
    Sfârşit de august. O nuntă simplă, modestă, aşa cu se cade când mirii sunt pensionari. Alături de Ştefania Moraru şi Andrei Rizea, sunt rudele şi câţiva prieteni. Cei care se nimeresc în biserică nu pot să nu se întrebe ce i-a determinat pe cei doi să se cunune. Ce rost ar mai avea căsătoria la vârsta senectuţii? Doar ei ştiu că împrejurările le-au fost potrivnice multă vreme şi numai dorinţa arzătoare de a-şi petrece ultimii ani împreună a convins toate forţele Universului să conlucreze pentru a le intersecta drumurile, după aproape patru decenii de la data când s-au cunoscut şi au ştiut că sunt suflete pereche. Dacă cineva le-ar observa ochii, ar vedea cât sunt de tineri, de vioi, de blânzi, privind nu în trecut,ci la începutul unui drum de fericire în doi, departe de anii când au stat de veghe la fericirea altora, uitând de fericirea lor. Par a avea chipuri tinere, asupra cărora anii au săpat hieroglife abuzive, câte una pentru fiecare neîmplinire, supărare, lacrimă cursă în interior, frustrare. Dacă-i priveşti cu inima, te-ai putea îndrăgosti de ei pentru că feţele lor sunt doar nişte măşti, veneţiene poate, ce ascund două spirite tinere, menite de Divinitate să fie împreună pe cărarea ultimilor ani ai vieţii.
    Două dintre prietenele Ştefaniei, Daria şi Anca, au venit de departe să asiste la acel important eveniment desfăşurat în localitatea în care cei doi s-au cunoscut. Pentru efortul lor, îi cer Ştefaniei destăinuiri... complete, a doua zi după petrecere.
– Te rog să ne povesteşti cum a început povestea voastră pentru că ceea ce trăiţi voi nu se poate numi decât o poveste.
– E mult de povestit, Anca, dar mă voi rezuma la câteva repere. Eram în concediu, în această staţiune în care ne aflăm acum. Fiul meu şi-a tăiat mânuţa într-o sticlă şi am mers la cabinetul medical.
– Precis că acolo lucra medicul Andrei, se repezi Daria.
– Da! Rana era superficială, dar mă speriasem rău, ca orice mamă. În zilele următoare, parcă cineva mi-l tot scotea în cale pe medic şi astfel, am început să vorbim, să ne cunoaştem. Aveam atât de multe în comun! Ne-am destăinuit vieţile. Şi acolo, erau elemente similare. Eu mă căsătorisem pentru că Dinu mă iubea şi voiam să plec din comuna în care fusesem repartizată, iar Andrei se însurase pentru că fata rămăsese gravidă. După câteva zile, medicul mi-a mărturisit că nu era mulţumit cu viaţa lui, că mereu căuta ceva care să-i aducă fericire. I se părea că-şi iroseşte viaţa, nimic nu-i aducea o deplină bucurie. Chiar din momentul primei vizite în cabinetul lui, a ştiut că eu eram cea pe care o căutase sufletul său. Mi-a fost destul de greu să-i destăinui că şi eu gândeam la fel. Aveam o căsnicie calmă, confortabilă, un copil cuminte, eram împlinită profesional, dar ceva lipsea ca să fiu fericită. De fapt, nici nu mă gândeam la fericirea alături de un suflet pereche, nu mai citeam romane de dragoste, le abandonasem încă din adolescenţă. Consideram că iubirile din cărţi nu sunt decât ficţiuni, ele nu pot fi reale. Poţi iubi mai multe persoane, dar o singură dată, ţi-ai da viaţa pentru fericirea alteia. Andrei poate ar fi insistat şi m-ar fi convins să divorţez, dar şi-a sacrificat iubirea pentru mine deoarece credea că numai aşa eu puteam să fiu împăcată. În plus, nu dorea fericirea lui dacă rănea alte persoane. Da, am fost împăcată, liniştită, dar nu fericită.
– Şi totuşi i-ai spus ceea ce simţeai?
– Desigur, Daria, cu mare dificultate! În ziua plecării, am mers la biserică să-l rog pe Dumnezeu să-mi dea curaj să mă depărtez de acea iubire pe care o credeam vinovată conform educaţiei mele. Fără să-i dau întâlnire, a venit şi Andrei. I-am vorbit despre decizia de a nu ne mai vedem niciodată, deşi el era divorţat, dar eu nu puteam să-mi las copilul fără tată şi nici să-l supăr pe Dinu, nu merita. Atunci, i-am spus că dacă ne este destinat să fim împreună, se va întâmpla aceasta, fără să mâhnim pe cineva. Andrei a mărturisit în faţa lui Dumnezeu că eu voi fi singura lui mireasă. Niciunul dintre noi nu fusese cununat la biserică.
– Şi uite aşa, anii au trecut, tu ai rămas văduvă şi Andrei tot divorţat. Dar totuşi, cum v-aţi reîntâlnit dacă nu aţi păstrat legătura sau aţi păstrat-o... pe ascuns? vru să afle Anca.
– Nu, n-am ţinut legătura, eram amândoi oameni de cuvânt chiar dacă inimile ne sângerau. Au trecut anii şi n-am putut să mi-l scot din suflet. În adresa mea de email este numele Tania pe care mi l-a dar el. Anul trecut, în 27 mai, am primit o revistă în care mi se publicase un poem. Am descoperit şi numele Andrei Rizea. Când ne-am cunoscut, el nu scria poezii. Putea să fie o coincidenţă de nume, dar inima îmi şoptea că este el şi doream să-i aud glasul blând asemănător unui balsam pentru inimi suferinde, glas cu ritm molcom, de ardelean. Am telefonat la redacţie şi am rugat să-mi dea o adresă de contact. Acelaşi lucru l-a făcut şi Andrei. Seara, telefonul mi l-a adus atât de aproape pe Andrei. Avea aceeaşi voce. Primele minute au fost pline de întrebări, aureolate de bucuria regăsirii peste aproape patru decenii. Seri la rând am tot conversat aflând ce-a făcut fiecare în vremea ce ne-a despărţit drumurile. Aveam să aflăm că avusesem preocupări comune, ba chiar citisem aceleaşi cărţi. Am hotărât să ne vedem, deşi poate nu ne mai recunoşteam chipurile pentru că timpul ne marcase pe amândoi. Întâlnirea a fost una de poveste... Trupurile poate nu s-au recunoscut imediat, dar sufletele au vorbit pentru noi. Păstraseră intactă acea iubire serafică.
– Dragă Tania, îşi spun cum te alintă el, o întrerupe Daria, ştiu precis când a fost acea revedere. Te-ai întors din staţiune, mult mai tânără, mai plină de viaţă, veselă, într-un cuvânt, fericită. Te ştiam mai mult tristă, îngândurată, zâmbind rar. Atunci, radiai, iar zâmbetul a devenit pe chipul tău, un oaspete permanent. Chiar te-am întrebat ce ascunde schimbarea ta, ai tăcut, surâzând şi mai tainic.
– Aş fi fost în stare să-mi strig fericirea în patru zări, dar îmi era teamă că este doar un vis desfăşurat într-o altă dimensiune şi el poate să dispară. Trăisem o pagină de poveste, nu-mi închipuiam că cineva poate fi atât de fericit. Vorbeam mereu la telefon, aveam nevoie de confirmări, încă nu credeam că iubeam şi eram iubită. Viaţa este un labirint şi iubirea se poate rătăci prin acest labirint, dar dacă Pronia Cerească doreşte, poate dărui celor doi, busola magică pentru a ieşi din el. Pentru că ce-a fost acea publicare a poemelor noastre în aceeaşi revistă, decât busola care ne-a condus paşii unul către celălalt? Poemele pe care mi le dedica erau perle presărate pe perna nopţilor albe, alături de magici trandafiri sau flori de sezon. După ce vorbeam la telefon şi el îmi şoptea cele mai frumoase declaraţii de iubire, mă uitam în oglindă şi ea îmi spunea că vremea mea a asfinţit. Privindu-mi chipul precum o floare ofilită, parcă auzeam vocea lui caldă care mă sfătuia să-mi consult numai sufletul, el este mereu tânăr şi uneori poate dicta trupului să-l urmeze.
– Desigur, cu sufletul nostru tânăr sau îmbătrânit înainte de vreme, trecem pe marea poartă spre Dincolo, adăugă Anca.
– Cred v-am povestit versiunea prescurtată a romanului meu de dragoste. S-ar putea să urmeze şi versiunea completă, poate numai pentru a retrăi pas cu pas mirificele zile până la cununia de acum şi ce-o mai urma.
– Dacă viaţa este un labirint, la fel este şi dragostea, ne bucurăm că ai avut parte de ea. Poate este adevărată legenda celor două părţi ale sferei secţionate care forma un cuplu. Puţini oameni au parte să-şi găsească perechea pentru a întregi acea sferă, adăugă Daria.
– Să fiţi binecuvântaţi cu ani îndelungaţi pentru a recupera vremea pierdută numai pentru a nu supăra pe cei apropiaţi! mai zise Anca.
– Eu mă mulţumesc că mi-aţi fost aproape şi aş dori tuturor oamenilor măcar câteva clipe de fericire asemănătoare cu cele trăite de mine.

 

sursa text: Ana Ruse, 2018