« Revista ASLRQ
 
Ionuț Caragea - Să fim martori la cartografierea sufletului
(Daniela Marchetti - „Mic tratat despre cartografierea sufletului”)



    Radu Ulmeanu spune în prefața volumului „Mic tratat despre cartografierea sufletului” (LiterPress Publishing, 2020) că Daniela Marchetti este o poetă cum nu mai sunt altele. Ar fi păcat, deci, să nu aruncăm o privire atentă asupra acestei cărți de poeme, ținând cont că recomandarea vine din partea unuia dintre cei mai valoroși poeți ai României. O recomandare pentru a ne deschide sufletul „în fața strigătului victorios al feminității”.

    Încă de la început, titlurile poemelor sunt sugestive și au continuitate. Din simpla lor alăturare se pot naște alte noi poezii: „viața îmi rostește numele / Lângă rănile viziunii / Altceva / între timp și materie”. Deci, aceste titluri nu sunt simple „etichete”, ci esențe parfumate ale unei respirații gură la gură cu poemele, „când aerul însuși trebuie respirat”.

    Poezia este ca un zbor lin, ca o „alunecare fluidă”, denotând naturalețe. Autoarea coboară pe frânghia versului până la „inima pietrei”, nemulțumindu-se doar cu „celălalt zbor”. Metaforele sunt puternice, având tragismul și vibrația unui “clopot răsturnat”, „un clopot pregătit să deșarte dangătele frivole ale altor întrebări”. Totodată, fiecare poem este precum clapa unui pian, apăsată cu delicatețe și măiestrie în aerul dimineții.

    Nu lipsește nici sinceritatea unui erotism bine temperat, nu lipsește nici tema vremurilor complicate prin care trecem. O pandemie în care poeta „întinde o mână de ajutor verbului anost”. Oniricul este și el prezent, având rădăcini în sânge. Catharsisul, de asemenea, lăsând loc și mângâierii: „transformarea versului într-o rană proaspăt născută.”

    În fond, toate aceste poeme alcătuiesc un „mic tratat despre cartografierea sufletului”, la care cititorii sunt invitați să pună mângâierea pe rană, iar rana vindecată să devină propriul lor pansament.

    Constatăm, în același timp, că „fiecare își trăiește în felul său propriile sărbători”, iar poeta își trăiește, prin fiecare poem, sărbătoarea cuvântului „pe care-l ascultăm respirând odată cu noi”. Și, evident, de la această sărbătoare, nu lipsește nici Dumnezeu, care „își face promenada dintre lumi, citind poeme”.

    S-ar mai putea spune multe despre poezia Danielei Marchetti. Cert este că Radu Ulmeanu nu se înșală, iar cititorii vor descoperi versuri de o excelentă calitate.

 

 

Sursa: Ionuţ Caragea, 2021