« Revista ASLRQ
 
Ami Kiss - Picturi care îşi spun singure povestea
 
 

    Ami Kiss este profesor, psiholog, artist. Conform propriilor priviri retrospective, primele ateliere de artă vizuale le-a organizat la vârsta de 20 de ani. Proaspătă învățătoare, a adunat în atelierul școlii o mulțime de adolescenți mai degrabă cu chef de socializare decât de pictat. Pe parcurs însă lucrurile s-au schimbat, ei au început să picteze din drag, iar Ami a descoperit puterea terapeutică a artei.
    A absolvit Facultatea de Arte Vizuale și ulterior pe cea de Psihologie. În continuare susține ateliere de creație, atât pentru copii și adolescenți, cât și pentru adulți. Consideră că arta vorbește atunci când cuvintele sunt prea mici pentru a reda complexitatea emoțiilor pe care le simțim.
    În ultimii ani a descoperit Pouring-ul, pictura fluidă care ”se întâmplă” de la sine. Este o artă meditativă, artista lasând să curgă vopselele intuitiv, iar apoi bucurându-se și minunându-se de formele și poveștile care apar pe pânză. Uneori, intervine cu linii, forme sau chiar cuvinte, în funcție de ceea ce îi evocă imaginile care s-au creat. Alteori, lasă pictura să își spună singură povestea ei unică, probabil alta pentru fiecare privitor.
 

 

sursa materiale: Ami Kiss, 5 nov. 2023