« Revista ASLRQ
 
Despre un alt fel de cavalerism (Constantin DRAM)
 
    Este evident că, într‑o descendenţă asumată sau nu a unor modele anterioare, atât don Quijote, cât şi Robinson sunt receptaţi din perspectiva unei rupturi majore ce se creează la nivelul înţelegerii insului uman, în aventura sa cea fascinantă, cunoaşterea şi ordonarea lumii prin eros. Ceea ce spune Toma Pavel despre eroul cervantesc este, într‑ o anume încadrare, aplicabil ambilor eroi: „Omul, va părea de acum încolo că spune Don Quijote, nu se poate despărţi în nici un fel de lumea căreia îi aparţine: rădă­ci­nile sale nu sunt înfipte în cerul romanelor idealiste, ci în pământul condiţiei sale muritoare. Indivi­dul‑în‑afa­ra‑lumii înarmat cu o putere inflexibilă, şi eroul aflat în luptă cu forţa universală nu sunt decât himere şi ficţiuni livreşti, iar idealul urmărit de Cavalerul Tristei Figuri nu e inspirat de zeii înşişi, ci provine din lecturi prost dige­rate. Oricât de pasionant, exemplul lui Amadis nu repre­zintă în realitate un exemplu: lectura corectă a lui Amadis şi a celorlalte romane cavalereşti trebuie să facă deosebirea dintre conţinutul moral al textului pledoaria în favoarea îndatoririlor cavalereşti şi curtenitoare – şi supraideali­zarea naraţiei care transmite acest mesaj. Greşeala lui don Quijote este că a crezut în această supraidea­lizare şi că a luat ad litteram ca model de viată ceea ce nu e în realitate decât o reprezentare ideografică a valorilor promovate”[1].
    E un aspect înţeles ca atare şi de cei doi: don Quijote renunţă, la un moment dat, cu totul la iluzie, înţelegând puterea opresivă a sistemului în care vieţuieşte, drept care abandonează iluzia iubirii şi moare, lipsit fiind de motorul care animase cosmosul şi care părea că îl întreţinuse şi pe el, ca o unică formă de combustie; Robinson înţelege să adapteze puterea fără să se mai uite spre stele/ iluzii/ vise, adaptând un model sui‑generis al puterii, dominării, pose­siunii, în care erosul ca formă clasicizată deja este absent.
    Structural şi operaţional, Robinson nu mai urmează vreun model cavaleresc evident, aşa cum, de fapt, nici cavalerul imaginat de Cervantes nu o făcuse, deşi încer­că­rile sale converg spre aşa ceva, în plan declarativ şi secven­ţial înfăptuit, pe spaţii mici. în schimb, la nivelul configu­rării unui larg imaginar al comportamentului uman în general, cei doi eroi sunt legaţi prin faptul că determină mutaţii esenţiale. După un don Quijote, aparent indepen­dent dar multiplu cauţionat de fire culturale nevăzute, Robinson este personajul care obligă la o altă valorificare a insului uman, la înscriere majoră a omului ţntr‑o aventură nouă, ce se va concretiza în forme defini­torii ale romanului din secolele XIX; respectiv XX.
    Mai mult decât oricine, Robinson, cel care, prin naş­tere şi prin modul în care îşi renegă înaintaşii pare să trimită la orice altceva decât la ideea de cavalerism, tentează, în noi termeni (dar asemănător modelului impus de scriitori trăitori în epocă post‑aristocratică, părinţi literari ai eroilor: un Foe deve­nind Defoe, un Balzac devenind de Balzac etc.) chiar ideea de cavalerism, de aspiraţie seniorală, în termeni schimbaţi, dar cu aceeaşi finalitate. Robinson, departe de a încerca să‑şi părăsească insula nelocuită, departe de a se lăsa cuprins de fervoarea muncii (pe care o execută o dată pentru a‑ şi face viaţa mai confortabilă, nedescoperind nimic nou la nivelul civili­za­ţiei, ci adaptând la condiţiile de acolo ceea ce un fond civilizatoriu pre‑existent îi lăsase în mental, altă dată pen­tru a marca şi a suplini o absenţă, a iubirii finalizată în armonie ordonatoare, aceea pe care Cavalerul Tristei Figuri o compensase sau, cel puţin, încercase, în planul iluziei) se pregăteşte, mânat de o ambiţie secretă, de altceva. „Om universal”, cum îl numeşte Şklovski, („Pentru Defoe, Robinson nu este un om creat de istorie, şi nici măcar un englez din vremea sa, ci este un om universal, iar limitarea lui reprezintă înţelepciunea umană supremă. (...) Robinson Crusoe este un om care încă nu există, un fel de preame­rican, de pe acum aproape lipsit de trăsăturile proprii englezilor.”[2]), eroul acestui fals roman de aventuri re‑face o întreagă paradigmă a insului uman, idealul său fiind, în final, convertibil tot la modelul cava­le­resc‑senioral, în parametri noi, şi cu o viziune nouă, su­pusă zâmbetului modern, mereu criticist şi autoironie: „Priveliştea pe care o înfăţişam şezând la masă cu mica mea familie merită un zâmbet. Măria‑ sa voievodul şi stăpânitorul întregii insule era de faţă. Viaţa supuşilor săi se afla în mâna lui. Putea spânzura Şi ucide; putea să dea viaţă şi libertate şi să le ia înapoi. Nimeni nu i se împo­trivea şi nu exista nici un răzvrătit printre supuşi”.
    Ceea ce don Quijote proiecta nefinalizând (re­formarea lumii), Robinson reuşeşte, câştigând o binemeritată revanşă pentru don Quijote, chiar şi în cadre u‑topice. Pentru că acest lucru se putea realiza, în formularea aceluiaşi Şklovski, pe „insule îndepărtate, zburătoare, nelocuite”. Şi, desigur, la nivelul făpturilor de hârtie, care vor deveni, tot mai insistent într‑o nouă literatură, eroi preocupaţi de re­aşezarea propriului destin într‑o lume pe măsura viziunilor lor, alegând ca soluţie comună, într‑o contextua­litate mereu diferită, înnobilarea intelec­tuală şi/sau socială: printre asemenea eroi îi vedem pe un Julien Sorel din Roşu şi negru şi pe bunul şi atât de apropiat de don Quijote, întristatul prinţ Mâşkin, într‑o paradigmă ce se va completa cu consecvenţă, ajungându‑se la imaginea focali­zantă a „cavalerului inexistent” propusă de Italo Calvino, pe măsură ce romanul îşi va continua devenirea, într‑o aventură dictată de normele cunoaşterii modernităţii şi postmodernităţii. Se va petrece, printre altele, ceea ce Bahtin numea distrugerea „cronotopului idilic” („Omul trebuie educat sau reeducat pentru a trăi în această lume mare, străină lui, trebuie s‑o asimileze, să şi‑o facă fami­liară. După definiţia lui Hegel, romanul trebuie să educe omul pentru viaţa în socie­tatea burgheză. Acest proces de educare presupune ruperea relaţiilor idilice vechi, expatrierea omului. Procesul reeducării omului este corelat aici cu procesul destrămării şi reconstruirii întregii socie­tăţi, adică cu procesul istoric.”[3])
    Alături de aventură haotică sau ordonată, de solitu­dine sau de socializare, iubirea se va înscrie în alte coordonate, abandonând, cel puţin, formal declarativ, liniile de forţă ce îi dăduseră, de la Platon încoace, putere divină, de ordonare a cosmosului, de armonizare intrin­secă şi extrinsecă. Oricum, din zorii secolului XVIII, cu omul european, cel puţin în varianta sa apuseană, se va întâmpla ceva: în termenii lui Paul Hazard, se poate spune că ne îndreptăm spre un nou model de umanitate, care nu va mai fi emanat de o singură comunitate; eroul lui Cervantes deschisese deja drumul spre universalitate, cel al lui Defoe, prin aventura plasată pe o insulă necunos­cută, echivalentă a Lumii Noi, opusă tuturor înţelesurilor restrânse ale vechilor teritorii europene, o va aprofunda. „Dar formarea unui tip universal nu va mai constitui prerogativa unei singure naţiuni; de aceea el va fi mai complex, cu contururi mai puţin nete; niciodată, de acum încolo un model nu va mai prezenta simplitatea de linii pe care arta clasică le dăduse proiecţiei sale asupra lumii”[4].
    Prin Robinson, la distanţă de un secol de aventura în planul iluziilor neclarificate trăite de tristul cavaler, se închide un uriaş cerc cultural. Omul, aşa cum îl reprezintă efigia sa literară, re‑formulează ideea de divinitate, imaginea erosului, a cuplului mitic, aducând în prim plan imaginea singularităţii exemplare, cea care nu exclude împlinirea erotică dar nu o mai consideră esenţială şi generatoare de valenţe cosmice. Aşa cum va arăta romanul secolului XIX, de la Balzac înainte, iubirea devine doar una dintre aspiraţiile omului modern, alături de glorie, putere, avuţie, carieră. Ceea nu înseamnă că modelul platonician se pierde: el se insinuează, mereu după alte reguli, în multiplele modele ce caracterizează existenţa modernă. 

[1] Toma Pavel, Gândirea romanului, Editura Humanitas, Bucureşti, 2008, pp. 164-165.
[2] Viktor Şklovski, ibidem.
[3] M. Bahtin, Probleme de literatură şi estetică, Bucureşti, Editura Univers, 1982, pp. 464-465.
[4] Paul Hazard, Criza conştiinţei europene, Bucureşti, Editura Univers, 1973, p. 335.

Sursa: Constantin Dram, 26 martie 2025