« Revista ASLRQ
 
Emilia Țuțuianu - Gând și ideal testamentar…
 
Născut la Roman pe data de 25 martie 1925, Gh. A. M. Ciobanu și-a legat întreaga viață – copilăria, adolescența, tinerețea și maturitatea, de orașul Roman. Formația intelectuală a cuprins: studii de matematică, muzică și filosofie, la care se adaugă talentul poetic incontestabil. Opera sa a dobândit, de-a lungul anilor, în mod firesc, stilul enciclopedic, materializându-se în volume de proză, eseuri, dramaturgie, comentarii despre artele plastice și muzică, istoria artelor și istoria muzicii universale. Studiile sale cuprind muzicologie, științe juridice, filosofie, fizica particulelor elementare, precum și informatică. Toate acestea reprezintă o arie impresionant de largă și cuprinzătoare, marcând o personalitate ieșită din tiparele comune.
Conferințele de hermeneutică muzicală ținute de-a lungul anilor la Universitatea „Al. I. Cuza”, Iași, la Universitatea „Babeș-Bolyai”, Cluj, la Universitatea București și la liceele din Iași,București, Timișoara, Cluj, Craiova, etc. au fost apreciate de studenți și în general de iubitorii celor şapte arte
Timp de 26 de ani a susţinut lunar, la Palatul Culturii din Iaşi, cicluri de audiţii muzicale. Pe tărâm literar debutează în anii 1935-1947, cu poezii, apoi, mai târziu, cu nuvele (Deceneu, Egmont), teatru (Valea Uitaţilor), poeme eseistice (Cristal nocturn).
Din anul 1964, scrie mai mult eseuri, apărute în peste 60 de publicaţii şi tipărite mult mai târziu, după anul 2004, în câteva volume.
Este coautor al volumelor Pagini din istoria Liceului Roman Vodă (1992) şi Istoria oraşului Roman 1392-1992 (1992).
În 1998 îi apare lucrarea Locul şi spiritul – valori artistice din Roman, iar în 2000, Irimescu – statornicie şi zbor. Multitudinea vernisajelor, comentariilor şi cronicilor artistice a condus la apariţia, în toamna anului 2004, la editura Ştiinţă şi Tehnică, Bucureşti, a unui grupaj eseistic intitulat Scrieri, alcătuit din cinci volume - Muzica, Litera, Plastica (două volume), Varia.
Încercările sale literare juvenile, văd lumina tiparului în primăvara anului următor, în volumul Primii fiori, apărut la editura romaşcană Muşatinia. O altă mărturie livrescă, o constituie volumele Mileniul Trei pe portativ, Editura Muşatinia, 2006, unde autorul propune o abordare personală a fenomenului muzical:
I. Mileniul trei pe portativ – Ontifonismul, 2006;
II.Mileniul trei pe portativ – Omnifonismul, 2008;
III.Mileniul trei pe portativ – Olnefonismul, 2010.
Faptul că distinsul profesor Gheorghe A.M. Ciobanu a preferat să-și publice operele la Editura Muşatinia, reprezintă, desigur, un fapt deosebit de important, care ne onorează profund. De obicei, astfel de lucrări apar la edituri de specialitate, precum Editura Muzicală.
Punerea în pagină a partiturilor muzicale a necesitat rigoare și condiții speciale de tehnoredactare, redarea grafurilor și prezentarea lor în pagină fiind mecenatul editurii Mușatinia, care i-a stat alături autorului mulți ani, chiar și când domnia sa a devenit nonagenar. În cei peste 20 de ani de colaborare, braț la braț, am reușit împreună să dăruim cititorilor 14 volume, toate apărute sub sigla Editurii Mușatinia din Roman.
Dacă sutele de comunicări, însoţite de demonstraţii muzicale au încântat în decursul anilor, elevii, studenţii, determinându-i în mod discret să înţeleagă bogăţia spirituală a creaţiilor aparţinând clasicilor, romanticilor şi contemporanilor, de bună seamă că volumul Mileniul trei pe portativ, poate fi considerat un unicat, o scriere rară, cu implicații profunde în domeniul muzicii universale și istoriei existenței umane.
În anul 2007, Gheorghe A.M. Ciobanu publică volumul Mioriţa mit triadic, la Ed. Muşatinia, autorul dezvăluindu-ne noi sensuri filosofice ale Mioriţei, dându-le o interpretare inedită, pe baza unor raționamente logice, care să demonstreze că mitul mioritic reprezintă de fapt esenţa vieţii spirituale româneşti. De altfel majoritatea intervenţiilor sale încep cu mărturisirea plină de înţelepciune și umor: „Eu sunt Ciobanu”, ducându-ne cu gândul tocmai la originile îndepărtate ale poporului nostru.
A fost o flacără a spiritualității romașcane, supranumit Patriarhul culturii romaşcane, admirabil prin numeroase articole apărute în periodicele vremii, mai ales în cotidianul Ziarul de Roman, unde se conturează celelalte faţete ale înaltei sale personalităţi: Ciobanu – ziaristul, filosoful, juristul, muzicologul, prezentatorul valorilor din domeniul artelor plastice şi literaturii, profesorul de la catedră, iubit şi stimat de către elevi şi părinţi.
În anul 2012 publică volumul ,,Portrete printre rame”, noutatea acestui volum constând în realizarea unei suite de portrete închise între acele înguste limite impuse de timp şi spaţiu, constituind Istoria unei vieţi, prototipuri umane, nu simboluri, cu oameni adevăraţi, creionaţi din amintiri, sentimente, gânduri descriptive, care ne sunt dezvăluite cu umor şi spontaneitate, o trăsătură specifică stilului artistic ce îl caracteriza pe autor.
Armonia dintre Omul şi Scriitorul Gheorghe A. M. Ciobanu a fost şi a rămas, în inimile celor ce l-au cunoscut, una dintre  cele mai desăvârşite, pe măsura spiritului şi vastei sale culturi, pe măsura sensibilităţii sale de excepţie.
Tot în 2012 editează şi volumul Mecena, medic, misionar –Teodorescu – un volum document din paginile căruia putem cunoaște testamentul de suflet, lăsat bârlădenilor, de dr. Constantin Teodorescu. Și acest volum a fost pus în pagină, tot la Editura Muşatinia din Roman.
În anul 2015 publică albumul Irimescu - Demiurgul de tăceri, în paginile căruia analizează exigent și riguros fenomenul spiritual de care dispune Arta, descriind cu mult spirit de pătrundere și observație secretele artei din opera prietenului său, maestrul Ion Irimescu.
În anul 2019 publică seria de Scrieri, cuprinzând 5 volume, în condiții grafice deosebite:
- Scrieri: Litera, vol. 1, Editura Muşatinia, 2019;
- Scrieri: Picta, vol.2, Editura Muşatinia, 2019;
- Scrieri: Glipta, vol. 3, Editura Muşatinia, 2019;
- Scrieri: Vibra, vol. 4, Editura Muşatinia, 2019;
- Scrieri: Varia, vol. 5, Editura Muşatinia, 2019.
În anul 2020, la vârsta de 95 de ani, Gheorghe A. M. Ciobanu și-a dorit să pună în pagină un volum în care să definească și să argumenteze conceptul hermeneutic al tuturor creațiilor sale, bazat pe exemple din publicațiile anterioare.
Rămas, din păcate în manuscris, doar două capitole fiind concretizate împreună cu autorul, volumul de față a trebuit să fie reconstituit din numeroasele notițe lăsate pe biroul său cu puțin timp înainte de a trece, pe 30 august 2020, într-o altă lume...
Ultimele clipe ale vieţii sale, ni le va împărtăşi în filele acestei opere: Gând testamentar – un volum în care a ars cu ultimele sale puteri și ultimele sale resurse de energie... Publicistul Gheorghe A.M. Ciobanu este un reper al literelor romaşcane, apreciat fiind în timp de importante personalităţi ale lumii culturale.
Prestația muzical-pedagogică a profesorului Gh. A. M. Ciobanu a fost elogiată de muzicologi de prestigiu precum: George Bălan, Iosif Sava, George Pascu, Melania Boțocan, ș.a.:
„Dotat cu o înaltă pregătire intelectuală, profesorul Gheorghe A.M. Ciobanu este capabil să încadreze fenomenul artei, în largi contexte culturale – acad. prof. dr. George Pascu
Regretatul Iosif Sava se entuziasma de prezenţa profesorului Ciobanu spunând: „Domnule Ciobanu, sunteţi un miracol! … Şi nu vă ştie ţara?“
„Hronicul“ (Locul şi spiritul – valori artistice din Roman) profesorului Ciobanu are meritul de a fixa definitiv identitatea culturală a urbei Roman – critic Cristian Livescu
Ciobanu se impune ca un analist riguros al
fenomenului spiritual de care dispune arta, ca un factor activ şi inepuizabil, cu însuşiri tainice pentru înnobilarea sufletului omenesc“ – sculptor Ion Irimescu
,,Filosoficul străbate, omniprezent, toate celelalte coordonate ale creaţiei poetice româneşti, şi se încununează definitoriu, în sfera ipoteticului ştiinţific“ consemnează prof. univ. dr. Tudor Ghideanu.
 
Munca de editare a volumului de față a fost dificilă şi complexă. A fost nevoie de o analiză atentă a tuturor manuscriselor şi notelor găsite și puse la dispoziție de familie pentru a duce la bun sfârșit dorința autorului. Capitolele 2, 3 și 4 au fost realizate bazându-ne pe indicațiile verbale purtate anterior cu autorul și au ca format consemnările găsite.
Pe parcursul acestei lucrări am găsit oportun să scanăm o parte din documentele care înserează dorința autorului.

Sursa: Editor, Emilia Ţuţuianu