« Revista ASLRQ
Debut editorial -  Ilie Viorel Stănică (TEGO)
 
Cuvânt înainte
 
    În data de 05.12.2004 introduceam pe site-ul agonia.ro primul text, cu titlul Corespondență. Astăzi, când scriu aceste rânduri, 6 aprilie 2024, observ că textul a fost vizualizat de 2.364 ori. Poate că un singur cititor, îndrăgostit de text, l-a citit și recitit. Puțin probabil, dar îmi place să cred că în poezie ficțiunea se împlinește. Căci, vă spun, nu-i nimic mai pe placul poeziei decât să își găsească cititorul.
În urmă cu aproape 20 de ani am intrat întâmplător pe site-ul agonia.ro - o platformă dedicată creației literare, dar întâmplarea a fost una dintre acelea despre care poți spune mereu că este parte din destin. Așa am reușit să aflu, să observ, să învăț, să primesc, să dăruiesc... cuvinte! Nu pot decât să le mulțumesc celor cu care am interacționat acolo. Nu-i numesc, pentru că lista ar fi lungă și nu aș vrea să omit pe cineva, dar vă invit să vizitați locul și să aflați singuri despre ceea ce spun.
    O istorioară care are rostul ei. Atunci, când m-am înscris ca membru pe site-ul despre care vă spun, am scris și câteva rânduri în loc de biografie: "Eu m-am născut să fiu mai mult de o zi... Poate cât să am timp să mă nasc. Am apărut în Hunedoara și puțini sunt cei ce mi-au auzit sosirea, nu pentru că n-aș fi avut ceva de spus. Am spus, în gura mare, dar furnalele vuiau cântecul lor (mai târziu am aflat... jeleau), mama mea era obosită de ziua de ieri și de altele. Moașa și-a șters nasul cu mâneca halatului și mi-a zâmbit ca și când ar fi spus :- o să vezi tu! Am rămas de atunci pe aci, mereu pentru încă o zi. Poate cât să am timp să mă nasc."
    Și am mai rămas pe aci', cât să vă îndemn să aflați poezia care vă caută. Poate că este una dintre cele scrise în acest volum. Dacă nu va fi să o găsiți aici să nu renunțați! Poezia este parte din noi și poartă în ea Povestea gustului uitat.
    Gând bun!
    Autorul.

 
 
Carne pe noi, cuvintele
de Ottilia Ardeleanu
(prefață la: Povestea gustului uitat de Ilie Viorel Stănică)

 

Din toată deșertăciunea vieții, Tego, pseudonimul lui Ilie Viorel Stănică, extrage esența: laptele mamei. Sinonim cu gustul uitat. Cel care plănuiește titlul acestui volum. Ireversibilul este un ascendent în zodiacul versurilor acestui poet, uitat el însuși printre cuvinte, dintr-o smerenie care îl face mai aproape de îngeri decât de cei tereștri. El tăinuiește cu părinții, de sunt ori nu, are totdeauna acel retro, melancolic. Totdeauna pe fază când e vorba de dor! "Cuvintele nu-s ca ploile de vară" spune autorul, și înclin să-i dau dreptate. Cuvintele rămân! De aceea, e bine să știm cum să umblăm cu acestea! "La început, a fost privirea" spune autorul, poate pentru că tot ce vezi este filtrat prin toate simțurile, până la epurare. Astfel, poezia devine consimțământul nescris a ceea ce ești, transformat în cuvânt. Acest poet oscilează, după bătăile inimii, între părinți și natura îngăduitoare, aceea care îi dă impulsul de a trece pe hârtie trăirile personale. Există, însă, și visul urât, acela al singurătății, al bolii, al atitudinilor obscure, dureroase, nepermise. Dar, "metafora va învinge tăcerea". Tăcerea în care poetul își găsește relaxarea, desprinderea de realitate, plutirea într-un univers al creației. Iubirea este remediul oricăror tulburări intime, ori lumești. Este icoana neatinsă a păcii și izbânzii asupra neînțelesului, nimicului, neîmplinirii. "Eternitatea e un loc strâmt" pare absurd, dar interpretabil poetic.
Tego este un explorator de sensuri, un cercetător de înțelesuri, un fin contributor la expresia poetică. Nici nu-și concepe existența - cu toată încărcătura sa, uneori prea dureroasă, alteori extrem de melancolică, ba chiar făcându-i în ciudă cu un umor la limită - în afara poeziei, a suflului liric, a hârtiei și a cernelii, a "viermilor-cerneală".
Chiar și în iubire, autorul are o abordare insolită. Aproape orice obiect, orice locație, oricare priveliști formează o peliculă cinematografică între sine, sufletul său și al celei iubite, desigur, trecând totul prin filtrul hârtiei, ca prin turnesol: "dacă ți-am împrumutat sufletul,/ la vreme,/ dă-mi-l înapoi./ nu mă întreba de ce am nevoie de el.// apăsam pe coala de hârtie/ atât de tare…/ se legau cuvintele,/ nu doar de scrisoarea/ ce-aveam s-o visez alături de tine;".
Trăirile poetului balansează când în trecut, când în prezent, cu o frecvență care dinamizează și conferă un ritm alert confesiunilor acestuia. Pare că de la un moment la altul este năpădit de alte amintiri, ori doruri, ori dorințe. Se întoarce în anii studenției, revine mai aproape de prezent cu secvențe de la oțelărie, se întoarce încă în trecut, la prășit, revine apoi, la condiția de poet, astfel antrenându-și neuitarea într-un fel de joacă a destinului, articulând stări, emoții, povești din viața personală, puse adesea în poeme-dialog, parcă întrebându-se, parcă răspunzându-și spre a se lămuri pe sine. Ei bine, pe întreg parcursul volumului de față, Tego își alege cu precizie locurile, reperele de care nu poate scăpa fiindcă le poartă cu sine, pregnant și se simte dator sieși să ni le împărtășească nouă, cititorilor săi.
Oscilarea între prezent și trecut se face observată și prin lexicul folosit. Cuvinte moderne stau la antipozii cuvintelor vechi, iată, spre exemplu: 3D/ glie. În peisagistica sătească, autorul întroduce amintiri legate de unele obiceiuri/ descântece/ rugi, cum ar fi paparudele, pentru invocarea ploilor. Spune acesta: " Îmi place atât de mult vechiul că-l prefac în demult, în a fost odată cât să mă regăsesc pe miriște în țurca aruncată dincolo de malul scăldătoarei.".
Citindu-l pe Tego, rămâi surprins de cum transformă realitatea în mici oaze de bucurie, în mici extazieri, în clipe ficționale, transferând umbrele unei tristeți care se simte că îl macină, în firișoare de fiori, de iubire. Chiar și iluziile au un aport benefic.
Sunt poeme în care își face câte un autoportret contextual, apelând la metafore picturale: "ce-au vrut de la mine, n-am aflat./ au trecut dincolo de timpul unui plod/ și-au înfipt un catarg și o hartă/ în toracele meu,/ puțin rahitic,/ dar navigabil./ o privire,/ către un orizont placentic,/ pe care-l înghițeau arhanghelii,/ mi-a fost destul/ - mă rătăcisem înainte să pornesc la drum."
Poetul dezvoltă tematici universale. Nimic nu e nou, nimic nu e vechi, ci totul se spune în limba inimii, a omului care nu se poate despărți de hârtie și creion sau mai bine-zis de ecran și tastatură. Astfel, un subiect frecvent în acest volum este despre moartea care "dospește în carne" . "mie să-mi spuneți clar, când vine sfârșitul ăla?"- grăbește acesta să întrebe pe cel venit cu camăta. Și, iată mereu trecutul în prezent plusat de sinonime vechi-noi: camătă, dobânzi, datorii, penalizări.
Sensul de poet se află, retoric, în acestă sinceră întrebare: "dacă nu mai scriu, mai exist?", dar, nu mă mir, fiindcă în tot ce citesc în aceste pagini este o mărturisire elocventă a propriilor trăiri, a propriei vieți transpusă aproape inocent, ca dintr-un copil întârziat în inima adultului, ca să-l resusciteze de câte ori e nevoie.
Poeziile lui Tego au și încărcătură mitică, simbolică, de creștinism. Astfel, aș putea sesiza simbolul peștelui, al bunătăților cerești. Auzim, în posturile creștinești,  de această dezlegare la pește.
În jurul său sunt făpturile pe care le iubește, vii sau morți, tuturor li se dedică deopotrivă cu o blândețe poetică dincolo de real, înrămând în suflet pe fiecare.
În poemele sale este o emoție indescriptibilă. Poate că iubirea este secvența cea mai subtil abordată, "într-un nod două inimi", în manieră foarte modernă, așa cum în versurile: "umblu cu mâna prin părul tău ca la început/ și stau prostit uitându-mă la umerii-ți goi/ ca la desfacerea eclipselor// cred că noi am rămas în versiunea beta/ mai avem de acordat pe ici, pe colo, unele cuvinte,/ unele măsuri ale clipelor/ nici nu avem parole pentru next level/ și-s departe de noi privirile indiscrete/ suntem inseparabili noi de noi și avem o singură fobie –/ de upgrade".
Cum aș putea încheia pledoaria pentru dragostea de poezie trezită în acest volum ca o pasăre dis-de-dimineață decât prin emoția lecturii și asentimentul autorului: "– voi retrăi emoția. ea nu moare, nu-i așa?"
Și chiar aș completa: "avem cuvintele/ atât cât să suferim în tăcere/ să ne agățăm cu mâinile de cer înainte de uitare"!
 
Ottilia Ardeleanu,
membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Dobrogea,
6 aprilie 2024, Năvodari

 
Poezia e filosofie spusă de o orchestră simfonică
 
„vei afla că adevărul nu este de ajuns”
Tego - Ființa – sângele râuri, râuri de gânduri
 
     Indiferent de motivul unei poezii, aceasta e un gând despre Geneză. Fie că scrii despre o iubire sau despre calmul aparent al unui peisaj din copilărie, despre drumurile sămânței în copacul ființei tale ca o unire între lumi aparent total despărțite, scrierea e menită să răsară dintr-o Geneză autoînchipuită ce definește și, mai ales, se mișcă într-un periplu aproape de Moarte, dar în special despre acea Naștere continuă ce desparte poezia de cartea de telefon. Când scrii de ceva timp și te hotărăști să aduni totul într-o carte destul de stufoasă încât să ai ce citi pentru restul zilelor tale, ai surpriza să descoperi filosofia ce pleacă de la incipient la extrem de complex.
    Poezia lui Tego este una unde rupturile, agitația, explicațiile sau desfășurările au calmul unui manual de descâlcire a lumii însuflețit de o căldură dată de vocea bunicului ce povestește nepotului cerul luminat de stelele unei nopți dintr-un sat la marginea unei păduri: „erau întâmplări și se puteau spune/ acum au devenit povești/ eu te țineam în brațe/ să nu te ardă/ te-aș fi iubit oricum și/ mă temeam să nu mi te fure/ te ascundeai/ în umbra copacului” (Umbrim). Chiar dacă uneori se mai simte tumultul, acesta este precum un Big-Bang programat, unde doar expresia metaforică dă înalt, iar nicidecum tulburarea imaginilor ce vin să descrie și nu să omoare: „din pământ și paie nu s-au zidit muzee/ din pământ și paie își construiesc rândunicile/ cuiburi sub streașină/ astăzi tot mai rar/ în tăcere să asculte jalea stropilor de ploaie/ ori poate jalea de dincolo de pervaz/ în valsul limbilor de foc agățate de lumânări” (Lăcaș). Atenție, nu este vorba de calmul liniar al unei poezii semănătoriste, ci despre ideea unui Univers intim care are viața lui și mai ales legile lui imuabile. Vorbesc despre viața acestui Univers care are o naștere – „așa ajungem să ne reamintim originea/ atât în zero, cât și în unu;/ că așa a plecat din nimic și din unic, ceva,/ și-a ajuns să fie totul” (Despărțire), o desfășurare – „dar eternitatea, aici, pe pământ, are o boală galbenă” (Nu ești singur) și o moarte – „a murit totul în mine,/ nici suferința nu mai trăia” (Straturi).
    Tipul acesta de cuprindere este dat de timpul care s-a scurs de la prima încercare poetică și până acum, în maturitatea deplină a expresiei. Nu avem în această carte o izbucnire violentă a unei nașteri care să te ia prin surprindere, ci o programată întindere, de parcă autorul și-ar fi lungit brațele-i ca să cuprindă Totul în cele mai mici amănunte.
    Avem de toate. Copilăria cu uimirile ei („pe-atunci, trăiam într-o aură cu multe eclipse,/ porți prin care se puteau strecura echinocțiile/ pe care le fugăream,/ pentru ca noi să trăim în nopțile cele mai lungi” – A fost odată). Iubirea cu mângâierile ei solare („prin țărână scăldam tălpile, prin soare pletele/ numai umbra nucului avea voie să-mi mângâie trupul,/ ea, și o buburuză/ atunci au intrat în mine alte iele,/ s-au fugărit între ele,/ s-au alungat între ele, au rămas cele care/ știau, peste timp vor fi alungate de/ altă eclipsă/ intră perfect între doi nori îmbrățișați/ dragostea îmi cântam buburuzei încotro/ răsărea, ca într-un joc, soarele pitit/ n-au uitat să ne trimită dragostea lor/ pe pământ cei doi nori au prins peste nuc ploi, în ploi” – Alint). Maturitatea întrebărilor fundamentale și a răspunsurilor ce marchează existența („omul/ este atât de singur precum Dumnezeu/ nimeni nu-l ascultă/ nimeni nu-i vorbește” – Ancora zeilor). Definirea ancorelor noastre imperturbabile („noi ne-am născut nu din iubire/ și nici din ură,/ ne-am născut din trupuri înfometate,/ și-am primit drept moștenire/ teama de foame” – Foamea se lasă moștenire). Desfășurările inerente parcursului zilnic prin viață, chiar dacă e vorba de simplul mers la serviciu („nu-s arhivar de vise./ vă pot spune doar povestea mea/ și despre nevindecarea ce a urmat./ era într-un noiembrie uitat/ între o toamnă îndrăgostită de frunzele/ ce dansau alături de vânt/ și o iarnă rătăcită” – Una). Joaca dezlegătoare de zâmbete fără număr („te aștept de atâta timp!/ de când?/ de atunci…/ plus o oră” – Așa cum curcubeul te prinde în brațe departe). Și nu putem încheia fără să pomenim moartea cea cu o mie de fețe în această carte („prin vânt e cântare/ – pentru iubire nicicând prea târziu/ pentru moarte/ mereu prea devreme/ îmi pare…” – Metamorfoză).
    Aparatul poetic e surprinzător și impredictibil. Dacă unele poezii au metaforele dense și surprinzătoare („m-ascund în unghiul mort/ scăpat de soare/ în casa de chirpici,/ să nu mă vadă câinii de-argint/ lăsați liberi pe hotare” – Delir), altele au o parcurgere aproape de o proză ce iscă metafora prin idee și constituie astfel o altă fațetă demnă de luat în seamă („purtam,/ în iernile geroase, alături/ tot câmpul de paie și flori;/ le ascultam poveștile nesfârșite,/ când ne scârțâiau,/ șoptit,/ sub noi,/ de prin saltele…/ ori/ cântecul grădinilor/ îl ascultam,/ prins în gutuile așezate îngrijit/ pe lângă geam/ – cu aromele lor, prin vise, ne însoțeau.// n-aveai cum să nu simți dragostea lumii,/ să nu se nască-n tine/ dor” – Omul fără dor).
    E foarte dificil să parcurgi pe repede-nainte o astfel de carte, care cere aplecare spre deslușiri uneori imediate, dar alteori mult mai ascunse decât o vedere la suprafață. Avantajul ei e că poate fi citită, spre surprinderea cititorului, din orice punct al ei, așa cum dezlegările întrebărilor generate de universul în care trăim pot fi începute din orice colț al lui, având în vedere complexitatea. Chiar dacă e universul mic al vieții autorului, acesta are puterea continuului și dă naștere la infinite posibilități de abordare. Temporală, intensivă sau descriptivă pur și simplu. Cert este că nu dă naștere la obișnuință, nu este repetitivă, ci naște mereu situații imprevizibile și, mai ales, mă bucur s-o spun, este neplictisitoare.
 
dincolo de oglindă gândurile nu-s.
văd un cap, o privire, niște buze… văd niște stabilopozi ce-mi apără ridurile de lacrimi și cam atât.
lapsus.
iau puțin din fiecare ciob și mă atârn tacticos cu oasele la vedere.
trec falangele prin păr ca și când aș răsfoi o enciclopedie, dar n-am mâinile atât de lungi cât să mă țin de ambele părți ale felului meu de a fi
– mi se pare că tot ceea ce am gândit vreodată ar trebui să fie acolo, la vedere, dar e clar, nu-mi voi aminti.
rămân bulversat și puțin iritat. pun toate cioburile într-o cutie și mă pun și eu lângă ele.
mă las la păstrare, pentru altădată.
                                                       (Cioburi)
 
Dan Iancu

 
Sursa: Ilie Viorel Stănică, Facebook, 2025