Biografie

 


 

Cornéliu Tocan (2003-) este un scriitor, poet, autor, traducător literar și ilustrator canadiano-quebechez, membrul al Union des Écrivaines et Écrivains Québécois (UNEQ), al Quebec Writers’ Federation (QWF), al The Writers’ Union of Canada (TWUC), al Immigrant Writers Association / Association des Écrivains Immigrants (AÉI/IWA) și al Asociației Scriitorilor de Limbă Română din Québec (ASLRQ), de expresie predominant franceză, care creează și traduce compozițiile sale în patru limbi: franceză, engleză, spaniolă și română.

Cornéliu Tocan este autorul a trei cărți de ficțiune literară (un volum de micronuvele și două volume de haikuuri) și al unei cărți de matematică (introducând o nouă didactică, antrenând bogate avantaje pedagogice), polarizând – grație numeroaselor ediții și traduceri ale operelor sale – o pleiadă de prefațatori și de traducători consacrați, foarte calificați.

De la vârsta de 8 ani, traduce din română în franceză, de plăcere, povești, fabule și poeme clasice nostime sau destinate copiilor. Pe măsură ce studiază engleza și spaniola, la nivelurile « avansat », traducerile sale literare devin din ce în ce mai ample și mai sofisticate, diversificând genurile literare abordate, limbile de origine, autorii și tehnicile de compoziție. După experimentarea imitării de prozatori și poeți celebri, se lansează în compunerea propriilor sale ghicitori, epigrame, fabule umoristice, povești moralizatoare, enigme rimate din epoca « Pretențioaselor », poeme, autoficțiuni și nuvele. La 15 ani, termină primul său volum de traduceri, « Efectul fluture. 50 de poeme de Emily Dickinson » și inițiază trilogia « Poeți ai Războiului cel Mare », « Poeți ai Confederației canadiene » și « Poeți matematicieni ».
La vârsta de16 ani, este deja membru a patru uniuni și asociații de creație literară.

Prima sa carte de autor – « Feste microscopice. 50 de micronuvele ilustrate » (2019) – este deja disponibilă în 9 limbi, sub egida a două edituri, în două țări. În cartea sa, scriitorul testează limitele micro-ficțiunii, sub constrângeri extrem de severe – exact 140 de caractere și prezența obligatorii a unei turnuri literare –, explorând în același timp numeroase stiluri și tehnici de compoziție. Cornéliu Tocan inovează în construcția și deconstrucția turnurii literare, prin controlul vizual și subliminal al suspansului și al contextului, recurgând la deplasarea centrului vizual, la utilizarea de ilustrații falacioase și revelatorii, precum și la efectul microscopic final. Cercetările documentare indică faptul că este vorba de singurul autor din lume semnând ca autor unic (sole-author) un volum conținând 50 de micronuvele cu două constrângeri severe (lungime exactă și imuabilă, nici mai mult, nici mai puțin de 140 de caractere, și înzestrate de o turnură literară, practic două istorii simultane cu aceleași cuvinte) –, vorbind chiar de o carte-manifest pentru acest sub-gen literar foarte specific. Volumul de micronuvele, în franceză, publicat de doi editori din două țări, est tradus în 11 limbi (engleză, română, spaniolă, chineză, japoneză, arabă, persană, rusă, germană, vietnameză și portugheză). Astfel, realizarea obiectivului extrem de dificil de a traduce 50 de turnuri literare în atât de multe și variate limbi – fără a divulga, altera și slăbi efectul dual al turnurii – constituie un record editorial-literar mondial.

Rămânând fidel acribiei sale și provocărilor intelectuale ale literaturii cu constrângeri, în calitate de poet-haijin, Cornéliu Tocan compune haikuurile sale – « Haikui în grădină. Haikuuri autumnale ilustrate » (2020), « La confiniile invizibilului. haikuuri de interior ilustrate » (2020) – respectând riguros structura clasică de 5-7-5 silabe și alte norme ale acestui rafinat gen literar.

Pe de altă parte, din fragedă copilărie, i se detectează propensiunea pentru matematici și gândire abstractă, depășind exigențele oficiale și determinându-l să își caute propriul său ritm de învățare, extracuricular. În al treilea an de primară, studiază algebra (rezolvând mental ecuații cu o variabilă) și, un an mai târziu, rezolvă deja sisteme cu două ecuații și două necunoscute (6 ani înaintea predării lor normale). În al treilea an de gimnaziu, Cornéliu începe studiul calculului integro-diferențial, în paralel implementând cunoștințele sale matematice în proiecte de programare, robotică, electronică și de concepție CAD în mecanică. În 2019, Cornéliu Tocan participă la Tabăra de Matematică de la Polytechnique Montréal. Proiectul său de absolvire a Bacalaureatului Internațional tratează despre mișcarea sub efectul gravitației pe traiectoria integro-diferențială brahistocronă. Astfel, sfâșiat între pasiunea pentru literatură și cea pentru științe, Cornéliu Tocan publică o carte de matematică – « Variabile excentrice… la propriu și la figurat » (2020) –, în colecția universitară a Créatique, introducând o abordare didactică inedită, destinată învățătorilor, profesorilor și olimpicilor de matematică, constituind prima lucrare din lume care sistematizează și popularizează conceptul « variabilelor excentrice » (definiții, teorie, colecție de exemple comparative pe domenii de aplicații, comentarii didactice).

Printre traducerile sale literare figurează creații ale poetei americane Emily Dickinson, ale poeților Confederației canadiene, ale poeților Războiului cel Mare, ale poeților români George Topârceanu, Ienăchiță Văcărescu, George Coșbuc, ale poetului moldovean Traian Vasilcău sau ale poetului quebechez Émile Nelligan.

Operele sale, distribuite în 79 de țări, sunt prefațate de scriitori, poeți, critici literari, profesori universitari și profesioniști consacrați ai literaturii și ai matematicii: Nicolas F. Paquin, Ionel Bostan, Constantin Dram, Aurora Ciucă Ștef, Traian Vasilcău, Seyed H. Mahdavinoor, Mong Hieu Nguyen, Diana Ismagilova, M. A. Philol., Marc Laforest, Gabriela Apreutesei.

Toate celelalte volume de autor se găsesc în diferite etape de publicare, în franceză, engleză și română (două edituri, două țări).

Cornéliu Tocan însoțește creațiile sale literare, în toate cărțile sale, de numeroase ilustrații în culori, contextuale și originale, impregnate de propriul său stil artistic infografic, rafinat de-a lungul anilor, grație cursurilor de artă urmate la Centrul recreativ și în privat, permițându-i să experimenteze peste 80 de tehnici picturale și stiluri de artist.

Biobliografie detaliată:

http://www.litterature.org/recherche/ecrivains/tocan-corneliu-1991/
 

Fotografii reprezentative:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cornéliu Tocan - Creaţii reprezentative